Azerbeidzjan optimistisch na ‘constructief’ overleg met Armenië
Overleg op hoog niveau tussen Azerbeidzjan en Armenië is dinsdag „behoorlijk constructief” verlopen, vindt Azerbeidzjan. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict over de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.
De Armeense premier en de Azerbeidzjaanse president denken erover elkaar volgende week te spreken, zegt EU-kopstuk Charles Michel, die al langer in de Kaukasus bemiddelt. De twee landen hebben allebei „belangstelling om een mogelijke ontmoeting in Granada te gebruiken om het werk aan de normalisering van hun betrekkingen voort te zetten”. In de Zuid-Spaanse stad is volgende week donderdag een top van bijna vijftig Europese leiders.
De buitenlandadviseurs van de twee kemphanen hebben dinsdag geprobeerd de weg te effenen. Ze bespraken „mogelijke concrete stappen om het vredesproces tussen Armenië en Azerbeidzjan vooruit te brengen”, aldus Michel. Het ging onder meer „over de afbakening van hun grenzen, veiligheid, bereikbaarheid en humanitaire noden”.
In het door Azerbeidzjan omsloten en al maanden afgeknepen Nagorno-Karabach is tekort aan alles. Azerbeidzjan liep Nagorno-Karabach, waar etnisch Armeense separatisten decennialang de baas waren, vorige week onder de voet. Duizenden Armeense inwoners zijn op de vlucht geslagen.
De Armeense en Azerbeidzjaanse functionarissen spraken elkaar dinsdag in Brussel op uitnodiging van Michel, de voorzitter van de raad van regeringsleiders van de EU. Ook de Duitse en Franse nationaal veiligheidsadviseurs en de EU-vertegenwoordiger in de regio schoven aan. Michels buitenlandadviseur was gastheer en Michel zelf sloot ook even aan.
De EU heeft nog eens herhaald dat zij het optreden van Azerbeidzjan veroordeelt en heel bezorgd is over het lot van de inwoners van de enclave, zegt Michel. De EU maakte eerder op de dag nog eens 4,5 miljoen euro vrij voor noodhulp. Ook zou Azerbeidzjan duidelijker moeten maken wat het met Nagorno-Karabach en zijn inwoners voor heeft. Die vrezen veelal het ergste.