Aantal protestanten in Spanje neemt toe, maar ze wonen vooral in een paar steden
Het rooms-katholicisme is nog steeds dominant in Spanje, maar evangelicale kerken zitten duidelijk in de lift. Toch bevindt zich in meer dan 90 procent van de dorpen en steden in het Zuid-Europese land geen protestantse gemeente.
Het Observatorium voor Religieus Pluralisme, opgericht in 2011 door onder andere het Spaanse ministerie van Justitie, doet onderzoek naar de religieuze verhoudingen in het land. De organisatie kwam onlangs met nieuwe cijfers, waarover de Engelse website Christian Today deze week berichtte.
Uit de gegevens die burgerlijke gemeenten aanleverden, blijkt dat driekwart van de gebedshuizen rooms-katholiek is. Dat zijn er 22.947, op een totaal van bijna 31.000. Evangelicale gemeenten komen op de tweede plaats, met 4259 kerkgebouwen. Er zijn 1749 moskeeën in Spanje.
Het aantal evangelische kerken is sinds 2011 aanzienlijk toegenomen, blijkt uit het rapport. Toen waren dat er nog 2944, dus 1315 minder. Die groei komt vooral door de toestroom van christenen uit Latijns-Amerika.
Deze evangelicalen wonen vooral in stedelijke centra, zo bleek eerder uit onderzoek van de christelijke organisatie Evangelical Focus Europe. Zo tellen alleen al Madrid (420), Barcelona (220) en Valencia (112) meer dan 100 evangelische kerken. Door deze concentratie heeft meer dan 90 procent van de steden en dorpen in Spanje geen evangelicale kerk.
Niet-gelovige
Naast het vinden van een manier om de bijna 10 miljoen Spanjaarden in deze plattelandsgebieden te bereiken, schrijft Christian Today, „is misschien wel de grootste uitdaging waarmee de kerk in Spanje wordt geconfronteerd het tegengaan van de achteruitgang van het christelijk geloof”.
Dat blijkt ook uit de cijfers. Volgens de gegevens van het Observatorium noemt 13 procent van de 47 miljoen inwoners zich atheïst of agnostisch, terwijl bijna nog een vijfde van de bevolking zich identificeert als ”niet-gelovige”. Ongeveer 60 procent van bevolking noemt zich rooms-katholiek, maar dat aandeel neemt steeds verder af.