Koning Nepal vormt nieuwe regering
Koning Gyanendra van Nepal heeft woensdag de namen bekendgemaakt van tien ministers die de nieuwe regering moeten vormen van het Himalayastaatje. Dat is woensdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu bekendgemaakt.
Koning Gyanendra stuurde dinsdag de regering van premier Sher Bahadur Deuba naar huis uit onvrede over diens beleid. Deze slaagde er maar niet in een einde te maken aan het geweld van maoïstische opstandelingen en om verkiezingen te organiseren.
In een landelijk uitgezonden toespraak zei de koning dinsdag dat hij de noodtoestand heeft afgekondigd en binnen drie jaar democratische verkiezingen wil houden. Hij ontsloeg de coalitieregering, omdat die er niet in slaagde noodzakelijke voorbereidingen te treffen voor verkiezingen in april. Nepal zit al sinds 2002 zonder parlement. Het lukte de regering ook niet om een dialoog te beginnen met de communistische rebellen, die de monarchie omver willen werpen.
Volgens de Indiase tv-zender NDTV heeft de koning enkele politici onder huisarrest geplaatst. Ook zijn als gevolg van de noodtoestand enkele burgervrijheden opgeschort, zoals het recht op vrije pers.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, veroordeelde dinsdag het besluit van Gyanendra en eiste de terugkeer van de democratie in Nepal.