Kerk & religieNoodhulp Libië en Marokko

Noodhulp bieden in Marokko en Libië vaak lastig voor christelijke organisatie

Bidden en geven: voor christenen gaan die twee hand in hand als zich ergens op de wereld een ramp voltrekt. Maar heeft het op dit moment zin om geld te geven voor noodhulp in Marokko en Libië, landen die voor veel hulpverleners moeilijk toegankelijk zijn?

21 September 2023 15:46Gewijzigd op 21 September 2023 16:07
Opvangkamp in Amizmiz, Marokko, voor overlevenden van de aardbeving in dat land. beeld EPA, Mohamed Messara
Opvangkamp in Amizmiz, Marokko, voor overlevenden van de aardbeving in dat land. beeld EPA, Mohamed Messara

Aangrijpende beelden en schrijnende verhalen van mensen die zijn getroffen door de recente aardbeving in Marokko en de overstromingen in Libië gaan sinds enkele weken de wereld over. Ze raken de achterban van Bijzondere Noden, deputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten, merkt bureaumanager Jan Drost. Van verschillende kanten krijgt hij vragen over noodhulp in beide landen. „Een paar dagen geleden belde er nog een diaconie die hiervoor wilde collecteren.”

Hulp bieden in Marokko en Libië is niet eenvoudig, stelt Drost vast. Hij wijst onder meer op „diplomatieke omstandigheden”. Ook geeft hij aan dat Bijzondere Noden in beide landen geen lokaal netwerk heeft. Het deputaatschap zoekt wel naar openingen om hulp te kunnen bieden, „maar dat schiet helaas nog niet erg op”, aldus Drost. „Daarom zijn we voorzichtig met het vragen om giften.”

Noodhulpteam

19669761.JPG
In een kamp in Amizmiz, Marokko, verblijven overlevenden van de aardbeving in tenten. beeld EPA, Mohamed Messara

Na de beide rampen kwam bij Medair Nederland –„geïnspireerd door christelijke waarden”– al snel de vraag op: gaan we erheen, kunnen we helpen? In beide gevallen is de „ernst van de ramp” er groot genoeg voor, liet de hulporganisatie dinsdag in een digitale nieuwsbrief weten.

Hoewel er direct na de aardbeving in Marokko een noodhulpteam van Medair klaarstond, besloot de organisatie toch niet naar dat land te vertrekken. Daarbij speelde mee dat zij geen team ter plaatse heeft. Het noodhulpteam reisde evenmin af naar Libië, waar hulporganisaties het getroffen gebied heel moeilijk in komen. „Dagelijks volgen we de ontwikkelingen. Maar we gaan zelf (nog) niet.”

Zo lang er geen zicht is op wat Medair kan doen, start ze geen publiekscampagne om geld in te zamelen. „Voor nu vragen we om gebed voor Marokko en Libië. Bid alstublieft voor de slachtoffers, voor de hulpverleners en voor de overheden”, zo besluit manager Anki van Bruggen van Medair de nieuwsbrief.

Tunneltenten

19669762.JPG
In een kamp in Amizmiz, Marokko, verblijven overlevenden van de aardbeving in tenten. beeld EPA, Mohamed Messara

De christelijke organisatie ZOA is wel gestart met fondsenwerving voor hulpverlening in Marokko en Libië. „Zowel Marokko als Libië kun je heel moeilijk binnenkomen, maar er zijn wel organisaties die daar al zitten. In beide landen zijn we intensief bezig om te kijken of we kunnen aansluiten bij partners ter plaatse”, zegt woordvoerder KlaasJan Baas.

Om welke partners het gaat, wil hij niet zeggen. „Het gaat om christelijke organisaties en dat ligt in die landen gevoelig.” De organisaties zijn, aldus de woordvoerder, niet gespecialiseerd in noodhulp. Juist op dat gebied wil ZOA hen „met onze expertise en logistiek bijstaan. Op dit moment doen we dat nog op afstand, maar we staan klaar om erheen te gaan zodra dat mogelijk is.”

Kunnen donateurs erop rekenen dat hun giften daadwerkelijk aan noodhulp in Marokko en Libië besteed zullen worden? „Wij maken niet zomaar geld over naar partners in die landen”, reageert Baas. „Ze moeten een goed plan hebben, laten zien waaraan ze het geld willen besteden en hoe ze dat op een efficiënte manier doen.”

In Marokko draagt ZOA momenteel, via een partnerorganisatie in het oosten van Marrakech, bij aan tijdelijke huisvesting voor mensen die door de aardbeving geen onderdak meer hebben. Het gaat om „weerbestendige en redelijk goed geïsoleerde tenten, waarin mensen enkele jaren kunnen verblijven.” De lokale partnerorganisatie brengt, aldus Baas, de materialen voor de zogenaamde tunneltenten met kleine trucks naar een moeilijk bereikbaar gebied „waar nog geen andere organisaties hulp bieden”.

Hygiënekits

Het Rode Kruis meldde woensdag dat er op giro 7447 inmiddels 1,5 miljoen euro is gedoneerd voor hulpverlening in Libië. De organisatie deelt onder meer water en hygiënekits uit in getroffen gebieden. Ook stuurt het waterzuiveringsinstallaties naar tijdelijke kampen waar ontheemden worden opgevangen.

Kerk in Actie, verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), steunt in Libië de hulpverlening door een Deense protestantse organisatie. Deze verspreidt onder meer bedden, dekens en hygiëneartikelen. „In de volgende fase zal het gaan om psychosociale hulp en zorgen dat mensen genoeg geld hebben of weer een inkomen kunnen verdienen”, meldt Kerk in Actie op haar website.

Hoewel Bijzondere Noden geen financiële actie voert voor noodhulp in Marokko en Libië krijgt de organisatie daarvoor wel „wat giften” binnen, aldus Drost. Deze worden ook voor dat doel besteed, zegt de bureaumanager. Als Bijzondere Noden de komende tijd geen ingang krijgt in deze landen, gaat het geld naar een andere organisatie die daar actief is. „Op die manier komt het altijd terecht op de plek waarvoor het is bedoeld, alleen misschien niet op de manier zoals wij dat het liefst zouden willen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer