Visafslag Stellendam vecht overname Vlissingen door Urk aan
De overname van de visafslag in Vlissingen door branchegenoot Visveiling Urk gaat voorlopig niet door. United Fish Auctions (UFA), het samenwerkingsverband van de visafslagen in Stellendam en Scheveningen, vecht de transactie aan bij de rechter.
UFA doet een beroep op het zogeheten Didam-arrest, bevestigt UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen donderdag desgevraagd aan het Reformatorisch Dagblad. Zolang de zaak onder de rechter is, wil hij geen toelichting geven op de motieven van de Zuid-Hollandse visafslag. Wel wil hij kwijt dat UFA de afslag in Vlissingen nog steeds zelf wil overnemen.
Riekelt Kramer, operationeel directeur van Visveiling Urk, meldt dat het kort geding op 3 oktober dient bij de rechtbank in Middelburg. De coöperatieve Urker afslag wil Vlissingen onder meer overnemen vanwege de havenfaciliteiten, waar een deel van de leden gebruik van maakt.
In het Didam-arrest bepaalde de Hoge Raad in november 2021 dat overheden niet meer onderhands grond mogen verkopen aan een marktpartij. Zij moeten mogelijke geïnteresseerden de gelegenheid bieden om mee te dingen. De visafslag in Vlissingen, met het bijbehorende terrein, is nu nog eigendom van de gemeenten Vlissingen en Sluis.
De gemeenten maakten de verkoop aan Visveiling Urk op 30 augustus formeel bekend. Op dat moment ging een termijn van 20 dagen in, waarbinnen belanghebbenden bezwaar konden maken. UFA heeft dat volgens directeur Van Nieuwenhuijzen afgelopen week gedaan.
Volgens de twee gemeenten was naast Urk ook UFA als mogelijke koper in beeld. Die had ook een bod uitgebracht. Maar UFA gaf, anders dan Urk, niet de garantie dat de vismijn in Vlissingen behouden zou blijven. Op de vraag in hoeverre de gemeenten daadwerkelijk met zijn organisatie hebben onderhandeld, wil UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen niet ingaan.
Urker vissers die van de Vlissingse haven gebruik maken, vissen een deel van het jaar met de zogeheten flyshoottechniek in de zuidelijke Noordzee op soorten als rode mul en inktvis. Visveiling Urk wil hen faciliteren, maar ziet de Vlissingse afslag ook als interessante springplank naar de regionale en Belgische markt voor verse vis. Bovendien wil Urk vis die voor de veiling in Urk bestemd is alvast in Vlissingen sorteren en wegen.
De Zeeuwse afslag is voor de Urkers bovendien interessant omdat die Urks positie in de garnalensector versterkt. Visveiling Urk heeft in het Friese Harlingen een dependance waar ook garnalen worden gezeefd en verhandeld. Garnalen zijn echter ook voor UFA-veiling Stellendam een belangrijk product.
De gemeente Vlissingen laat via een woordvoerster weten dat zij niet wil reageren zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan.