BinnenlandVismijn Vlissingen

Vismijn Vlissingen blijft behouden na verkoop aan visveiling in Urk

De vismijn in Vlissingen wordt verkocht aan de visveiling in Urk. De gemeenten Vlissingen en Sluis, eigenaren van de Holding Zeeuwse Visveilingen, kondigen aan hun aandelen aan Urk te willen verkopen.

Jan Dirk van Scheyen
2 September 2023 19:11
De vismijn van Vlissingen in de Binnenhaven. beeld Van Scheyen Fotografie
De vismijn van Vlissingen in de Binnenhaven. beeld Van Scheyen Fotografie

Volgens de twee Zeeuwse gemeenten heeft Urk in de onderhandelingen over de verkoop de garantie gegeven dat Zeeland een visveiling behoudt. De activiteiten op de Vlissingse vismijn kunnen dus gewoon doorgaan. De kleinere Zeeuwse veiling in Breskens is twee jaar geleden al opgeheven.

De gemeentebesturen van Vlissingen en Sluis waren al een tijdje van plan de Vlissingse veiling te verkopen, omdat ze het exploiteren van een vismijn niet langer als een overheidstaak zien, en ook omdat er zorgen waren over de vismijn vanwege het afnemende aantal kotters dat er de laatste jaren vis aanlandt.

Maar de twee gemeenten willen ook de Zeeuwse visserij steunen en behouden. Daarom is, nog maar zo kort na de sluiting van ‘Breskens’, gezocht naar een koper die hen kon verzekeren dat de veiling in Zeeland open zou blijven. Ook werd nadrukkelijk gezocht naar een serieuze Nederlandse overnamekandidaat.

Andere gegadigde

Naast Urk was ook United Fish Auctions, eigenaar van de visveilingen van Stellendam en Scheveningen, als mogelijke koper in beeld. Maar deze organisatie bleek, in tegenstelling tot Urk, niet de garantie te kunnen geven dat de vismijn in Vlissingen behouden zou blijven.
United Fish Auctions en de Visveiling Urk zijn de twee grote vismijnorganisaties die in Nederland bestaan.

De gemeente Vlissingen bezit 65 procent van de aandelen van de Holding Zeeuwse Visveilingen, en de gemeente Sluis 35 procent.
Met beide overnamekandidaten is volgens de twee gemeenten contact geweest over de verkoop van de aandelen. Beide partijen zouden ook een bod hebben uitgebracht. Maar alleen Urk bleek garanties te willen geven voor behoud van een visveiling in Zeeland. Voor de Zeeuwse gemeenten was daarom de Beheercoöperatie Urk naar eigen zeggen “de enige serieuze gegadigde”.

Bij de Vlissingse vismijn werken in totaal acht fte, daarnaast is een sorteerploeg actief die de aan land gebrachte vis en garnalen sorteert en verwerkt. Die medewerkers vallen echter niet onder de vismijn maar onder een aparte stichting. Op dit moment worden deze sorteerders enkele dagen per week ingezet, omdat het garnalenseizoen is begonnen. De garnalen worden een paar keer per week aangevoerd en naarmate het seizoen verder vordert zelfs dagelijks.

Geen ontslag

Jaap Hennekeij, voorzitter van de raad van commissarissen van Holding Zeeuwse Visveilingen vertelt desgevraagd dat er bij de overname geen arbeidsplaatsen verloren gaan in Vlissingen. De visveiling Urk heeft volgens hem met het oog op de overname een “mooi” businessplan gemaakt dat hem vertrouwen geeft. “We weten allemaal dat het niet echt goed gaat in de visserij”, zegt Hennekeij. “De vangsten staan onder druk. Maar ik verwacht dat met de uitvoering van dit businessplan uit Urk de aanvoer van vis in Vlissingen gedurende een groot aantal jaren op peil zal kunnen blijven en misschien zelfs nog kan toenemen…”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer