Iran voert zware straffen in voor negeren kledingregels
De Iraanse regering heeft zware straffen in het vooruitzicht gesteld bij overtreding van de kledingvoorschriften in de Islamitische Republiek. De sancties worden over een periode van drie jaar bij wijze van proef van kracht en bestaan onder meer uit tot 5000 euro boete, celstraf, beroepsverbod, gedeeltelijke inbeslagname van vermogen en sluiting van zaken.
Het parlement is er woensdag mee akkoord gegaan. Van de 187 aanwezige parlementariërs stemden er 152 voor en 35 tegen. Daarnaast onthielden er zich 7 van stemming en ruim 100 parlementariërs waren om onbekende redenen afwezig. De wet moet volgens de wetgevers de eerbaarheid en de hijab, allerlei soorten hoofddoeken, steunen en het bevorderen van naaktheid stoppen. De wetgeving komt in een tijd waarin vooral in Teheran de voorschriften steeds minder worden nageleefd.
Het meerdere keren negeren van de in de ogen van de regerende sjiitische geestelijkheid islamitische kledingvoorschriften kan leiden tot geldboetes oplopend tot 5000 euro. Ook staan er gevangenisstraffen op die kunnen oplopen tot vijftien jaar. Buitenlandse overtreders kunnen uitgewezen worden.
De nieuwe wetgeving richt zich bijzonder fel tegen vooraanstaande figuren die mogelijk een voorbeeldfunctie hebben. Zij kunnen een beroepsverbod tot vijftien jaar krijgen en tot 10 procent van hun vermogen kan bij een veroordeling in beslag genomen worden.
De nieuwe wet geldt niet alleen bij gepleegde overtredingen door een persoon die iets verkeerds aan heeft. Ook als foto’s die de voorschriften negeren bijvoorbeeld op internet worden verspreid, kan dat leiden tot boetes en in ernstige gevallen tot celstraffen. Het beledigen van een vrouw met een hoofddoek kan leiden tot maximaal een half jaar cel en 74 zweepslagen. In het wetsontwerp wordt ook met heropvoedingscursussen en reisverboden gedreigd.
Formeel kan de wet pas ingaan als de juridische Raad van Hoeders, die over de islamitische aard van wetgeving waakt, akkoord gaat. Maar dat is een formaliteit gezien de samenstelling van de raad.
Afgelopen zaterdag was het een jaar geleden dat de jonge Iraans-Koerdische Mahsa Amani overleed na te zijn gearresteerd wegens het verkeerd dragen van een hoofddoek. Het leidde destijds tot maandenlange protesten, vooral van jongeren. Die werden met bruut geweld de kop ingedrukt. Er waren zaterdag protesten om haar dood te gedenken. De Iraanse autoriteiten hebben naar aanleiding van die dag zeker 260 mensen opgepakt.