Buitenland

Israëlische terugtrekking uit Westoever uitgesteld

De terugtrekking van het Israëlische leger uit vijf steden op de Westelijke Jordaanoever is dinsdag uitgesteld in verband met raketaanvallen van de extremistische Hamas maandag op een joodse nederzetting in de Gazastrook. Dat hebben Israëlische veiligheidsfunctionarissen gezegd.

Buitenlandredactie
2 February 2005 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:11

Als het geweld van Palestijnse zijde aanhoudt, gaat de terugtrekking mogelijk helemaal niet door, waarschuwden ze.

Ondanks de waarschuwing vuurden Palestijnen ook dinsdag mortiergranaten af op een joodse nederzetting in de Gazastrook. De granaatinslagen veroorzaakten schade noch slachtoffers. De eerdere raketaanvallen waren een reactie op een beschieting waarbij een 10-jarig Palestijns meisje de dood vond. De Palestijnen beschuldigden Israël, maar het Israëlische leger zei dat het waarschijnlijk een Palestijnse kogel was.

De Israëlische pers berichtte dat Palestijnse veiligheidstroepen in verband met de zaak een Palestijnse man hadden gearresteerd, maar Palestijnse veiligheidsbeambten spraken dit tegen. Het meisje stond bij haar schoolgebouw in het kamp toen ze in haar gezicht werd getroffen door een kogel.

Het is de bedoeling dat het Israëlische leger zich onder meer terugtrekt uit Ramallah, Tulkarem en Jericho. De afgelopen dagen werd druk overlegd tussen de Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, en de Palestijnse onderhandelaar Mohammed Dahlan.

Mofaz waarschuwde Dahlan dat vooruitgang op de Westoever afhankelijk is van rust in de Gazastrook. Mofaz besloot ook dat het Israëlische leger zich een voor een uit de steden terugtrekt en dat de operatie afhankelijk van de veiligheidssituatie wordt afgerond of teruggedraaid. De terugtrekking begint vermoedelijk met Ramallah, waar de Palestijnse regering is gevestigd.

Met de terugtrekking zal mogelijk de komende dagen een begin worden gemaakt, maar niet noodzakelijk voor de eerste ontmoeting tussen de Israëlische premier Ariel Sharon en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, die gepland staat voor volgende week dinsdag, zo zeiden bronnen. Sharon zal donderdag met zijn kernkabinet over de terugtrekking spreken.

Mofaz riep de Palestijnse Autoriteit dinsdag op het mortiervuur te voorkomen. In de Gazastrook zijn de afgelopen dagen duizenden Palestijnse agenten gepost om extremisten in te tomen. Mofaz zei dat die nog niet echt in actie waren gekomen en beklemtoonde dat Israël daadwerkelijk ingrijpen verwacht. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat de Palestijnse politie al het mogelijke in het werk stelt om nieuwe incidenten te voorkomen.

De Palestijnen protesteerden dinsdag tegen de fasegewijze terugtrekking. Zij zeggen dat is overeengekomen dat Israël alle vijf steden in één keer ontruimt.

Israël zal geen jacht meer maken op Palestijnse voortvluchtigen die hun wapens afgeven en een verklaring tekenen om geen aanslagen meer te plegen op Israëlische doelen, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdagmorgen. Wie zijn belofte schendt wordt weer doelwit. Om te bepalen wie er al dan niet voor opsporing in aanmerking komt, willen de Israëliërs en Palestijnen een gezamenlijke commissie vormen.

De Israëliërs hebben de afgelopen vier jaar honderden radicale Palestijnen in gerichte acties gedood of gearresteerd. De Palestijnse Autoriteit schat dat er nog ongeveer 300 Palestijnen op hun lijst staan.

Achtendertig kolonistengezinnen in de Gazastrook hebben ingestemd met hun verhuizing naar Israël, heeft het bureau van premier Sharon dinsdag gezegd. Het gaat om bewoners van de noordelijke nederzettingen Elei Sinai en Nissanit. Tot nu toe waren alleen kleine groepjes of individuele gezinnen ingegaan op een aanbod van de regering hun verhuizing te regelen.

Hoewel het maar een fractie van de 8500 kolonisten in Gaza betreft, betekent het besluit een gevoelige knauw voor het verzet van de kolonisten tegen het opdoeken van hun nederzettingen. Wie van de zomer nog niet is vertrokken zal met harde hand worden verwijderd, heeft de regering gezegd. Voor die tijd moet het parlement nog instemmen met een definitieve compensatieregeling voor de kolonisten. Zaterdagavond gingen in Jeruzalem 130.000 kolonisten en hun aanhangers de straat op om te protesteren tegen het ontruimingsplan.

De regering liet tegelijkertijd weten dat geen maatregelen worden genomen om te voorkomen dat kolonisten uit de Gazastrook zich vestigen op de Westelijke Jordaanoever. Een hoge regeringsmedewerker zei dat kolonisten die collectief opstappen niet naar de Westoever worden verhuisd, maar naar de Negev-woestijn of naar Noord-Israël. Kolonisten die individueel vertrekken staat het echter vrij zich te vestigen waar zij willen.

Minister Meir Sheetrit zei dinsdag voor de legerradio dat de regering geen nieuwe nederzettingen op de Westoever zal vestigen met als bewoners kolonisten uit de Gazastrook.

De Duitse regering vindt het een verkeerd moment om nu pantserwagens aan de joodse staat te leveren. Berlijn vreest dat die ze in de bezette gebieden tegen de Palestijnen inzet. De reeds overeengekomen verkoop van honderd pantserwagens van het type Dingo-2 wordt hiermee vertraagd, zo berichtte het Israëlische dagblad Ha’aretz dinsdag.

Berlijn heeft Israël laten weten dat de verkoop op zich geen probleem is maar voor de levering van de moderne, goed uitgeruste pantserwagens is het nu geen goed moment.

De Israëlische strijdkrachten willen de honderd Dingo’s juist hebben voor patrouilles en invallen in de bezette gebieden. Ze moeten de oudere Amerikaanse M-116 gepantserde personeelsvoertuigen (APC’s) gaan vervangen.

De Verenigde Staten zijn de voornaamste geldschieter van de joodse staat en zijn strijdkrachten. Om de Duitse pantserwagens ter waarde van naar schatting 48 miljoen euro te betalen met geld van de Amerikaanse militaire hulp, wilden de Israëli’s Amerikaanse bedrijven bij de transactie betrekken.

Het Israëlische ministerie van Defensie wist het zo te regelen dat de Duitse fabrikant Krauss Maffei-Wegmann de productie grotendeels zou uitbesteden aan de Amerikaanse firma Textron. Een aantal onderdelen, met name de motor, zou nog wel in Duitsland worden vervaardigd en dan opgestuurd naar Textron in de VS.

Alles leek afgelopen zomer in kannen en kruiken, maar de Duitse bedenkingen belemmeren nu de afronding van de overeenkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer