Kerk & religie
In het verborgene

Mattheüs 6:6

Christopher Love
beeld RD
beeld RD

„Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, en uw deur gesloten hebbende, bidt uw Vader, die in het verborgen is. En uw Vader, die in het verborgen ziet, Die zal u in het openbaar vergelden.”

Gods alziend oog ziet alle dingen en Hij ziet ook alle mensen, laten zij zich dan niet verhogen. Gods alziend oog is vooral gericht op een krachtige opwekking tot verborgen oefeningen van de godsdienst. De Schrift geeft zo’n opwekking: „Opdat uw aalmoes in het verborgen zij” (Mattheüs 6). Het was de gewoonte van de Farizeeën, dat zij veel feestdagen in het jaar hadden, waarin de voornaamsten van de plaats hun giften en geschenken aan de armen gaven. Dan pleegde men de trompet te blazen voor de deur van degene die de geschenken uitdeelde, opdat een ieder zou weten dat hij aan de armen gaf.

„Maar”, zegt Christus, „geeft uw aalmoezen zo ijdel niet”, maar „als gij aalmoes doet, zo laat uw linkerhand niet weten, wat uw rechter doet”. Dat is: doet het in het verborgen, in het geheim. „Want uw God, Die in het verborgen ziet, Die zal het u in het openbaar vergelden” (Mattheüs 6:3, 4).

Een andere nuttig woord geef ik u. Deze leer dient ons ook. Ik noem de opwekking om in het verborgen te bidden. „Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, en uw deur gesloten hebbende, bidt uw Vader, die in het verborgen is. En uw Vader, die in het verborgen ziet, Die zal u in het openbaar vergelden” (Mattheüs 6:6).

Christopher Love,
predikant te Londen

(”De alomtegenwoordigheid en alwetendheid Gods”, 1690)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Meditatie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer