Experts: kans noodweer Libië fors hoger door klimaatverandering
De hevige overstromingen die Libië hebben getroffen, houden volgens klimaatwetenschappers sterk verband met klimaatverandering. Volgens deskundigen van World Weather Attribution (WWA) is de kans op het soort extreme neerslag dat de ramp veroorzaakte tot wel vijftig keer groter geworden door de opwarming van de aarde.
Ook andere menselijke factoren hebben bijgedragen aan de ernst van de ramp, stelt WWA. De groep noemt het bouwen in gebieden die kwetsbaar zijn voor overstromingen, ontbossing en het gewapende conflict in het land als belangrijke factoren.
Duizenden mensen zijn in Libië om het leven gekomen door de overstromingen. Door tien dagen van hevige regenval die gepaard ging met de storm Daniel, zijn onder meer twee dammen gebroken. Vooral in de stad Derna zijn daardoor veel slachtoffers gevallen.
De kans op dit soort extreem weer neemt volgens experts sterk toe door de opwarming van de aarde. Toch is ook in het huidige klimaat een gebeurtenis als deze „extreem zeldzaam” klinkt het. Volgens berekeningen van WWA, waar ook het Nederlandse KNMI aan heeft meegewerkt, kan dit soort overvloedige regen in het noordoosten van Libië eens in de driehonderd tot zeshonderd jaar worden verwacht.
De wetenschappers keken ook naar de regen die de storm veroorzaakte in andere landen. In een gebied dat delen van Griekenland, Bulgarije en Turkije beslaat, is volgens hen de kans op dit soort weer zo’n tien keer zo groot als zonder klimaatverandering het geval zou zijn. Dit soort extreem weer kan er nu ongeveer eens in de tien jaar worden verwacht, aldus WWA.
In het midden van Griekenland is deze overvloedige regenval ook nog steeds een bijzonderheid, die volgens de modelberekeningen eens in de tachtig tot honderd jaar kan worden verwacht.