Iran treft strenge veiligheidsmaatregelen uit vrees voor protest
De Iraanse autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen uit vrees voor protesten op de sterfdag van Mahsa Amini. De 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw stierf op 16 september vorig jaar nadat ze door de zedenpolitie werd aangehouden omdat ze haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen. In haar geboorteplaats in de provincie Koerdistan, Saqez, en op andere plaatsen in de provincie zijn volgens ooggetuigen troepen samengetrokken.
Mensenrechtenorganisaties stellen dat de toegang tot het internet in aanloop naar 16 september nog verder aan banden wordt gelegd. In het land zijn duizenden websites geblokkeerd en wordt het internet geregeld uitgeschakeld. Het gebruik van diensten waarmee de maatregelen omzeild kunnen worden (VPN’s) is strafbaar.
Volgens Iraanse en westerse mensenrechtenorganisaties zijn in de afgelopen weken talrijke activisten, studenten, journalisten, juristen en vooraanstaande figuren uit etnische groepen die voor de onlusten medeverantwoordelijk worden gehouden onder druk gezet. Ook familieleden van omgekomen betogers zijn naar verluidt bedreigd. Mensen betrokken bij protesten zouden zijn gearresteerd, bedreigd of ontslagen, volgens mensenrechtenorganisaties.
Mahsa Amini had vorig jaar volgens de politie orgaanfalen op het bureau en werd in coma naar een ziekenhuis in Teheran gebracht, waar ze overleed. Maar snel ging het bericht rond dat Amini door agenten was geslagen en door letsel aan het hoofd bezweek. Beelden van de vrouw op de intensive care wakkerden de woede vooral onder de jongeren aan.
In heel het land barstten vervolgens massale protesten los die maandenlang duurden en uiterst bloedig waren. De veiligheidstroepen die de protesten neersloegen, werden vaak door jongeren in het nauw gedreven en de Iraanse autoriteiten meldden honderden doden onder wie veel politieagenten. De protestgolf wordt beschouwd als de grootste opstand tegen het regime van de sjiitische geestelijkheid dat met de Islamitische Revolutie in 1979 werd gevestigd.
De protesten waren niet alleen gericht tegen de mishandeling van Amini, maar werden ook aangewakkerd door de jarenlang slepende problemen met de onderdrukking, de werkloosheid en stijgende prijzen. Veel jongeren zien geen toekomst in het Iran geleid door de ayatollahs.