Von der Leyen stelt adviesorgaan over AI voor op G20-top
Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft voorgesteld om een mondiaal adviesorgaan op te richten dat zich buigt over de mogelijkheden maar ook gevaren van kunstmatige intelligentie (AI). De Duitse politica heeft een orgaan in gedachten dat vergelijkbaar is met het VN-klimaatpanel IPCC, zo legde ze zondag uit tegen het einde van de G20-top in India.
„De cruciale vraag is hoe we een snel veranderende technologie kunnen benutten”, zei Von der Leyen. „Het is veelzeggend dat zelfs de makers en uitvinders van AI de politiek oproepen om regels te maken.”
De mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie zijn al langer onderwerp van debat. Zo wordt gevreesd dat technologie als de tekstgenerator ChatGPT of Googles software Bard kan worden gebruikt om nepinformatie te produceren en te verspreiden.
In maart stelden verschillende vooraanstaande figuren uit de techwereld, zoals Tesla-baas Elon Musk en Apple-medeoprichter Steve Wozniak, een moratorium van minimaal zes maanden voor op de ontwikkeling van krachtige AI. Dit zou de industrie de tijd geven om veiligheidsnormen vast te stellen voor de ontwikkeling van AI en om mogelijke schade als gevolg van de risicovolste AI-technologieën te voorkomen.
Experts van het IPCC, dat Von der Leyen noemde als model voor een AI-orgaan, inventariseren elke vijf tot zeven jaar de stand van de wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Voor veel landen, waaronder Nederland, vormen de IPCC-rapporten een belangrijke basis voor politieke beslissingen op het gebied van klimaatverandering.