Junta Niger: Frankrijk bereidt militaire interventie voor
De coupplegers die in juli de macht grepen in Niger zeggen dat Frankrijk in de buurlanden van het West-Afrikaanse land troepen gereed houdt voor een militaire interventie. Frankrijk heeft militairen in verschillende ECOWAS-lidstaten, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen. ECOWAS dreigde vorige maand herhaaldelijk militair te zullen ingrijpen in Niger, als de coupplegers geen afstand zouden doen van de macht.
In een verklaring die op de nationale televisie werd voorgelezen zei de junta dat Frankrijk samen met ECOWAS een aanval op Niger voorbereid. Volgens de junta heeft Frankrijk onder meer extra helikopters en pantserwagens naar Ivoorkust, Benin en Senegal gebracht.
Sinds de staatsgreep, waardoor de verkozen president Mohamed Bazoum werd afgezet, lopen de spanningen met Frankrijk op. Net als andere westerse landen erkent Frankrijk het gezag van de militairen niet en Parijs heeft de coup herhaaldelijk veroordeeld. Niger was tot 1960 een Franse kolonie.
Frankrijk heeft een troepenmacht van zo’n 1500 soldaten in Niger, maar de junta heeft meerdere verdragen voor militaire samenwerking opgezegd. Ingewijden vertelden persbureau AFP vorige week dat beide landen overleggen over terugtrekking van de Franse troepen, die volgens de coupplegers „illegaal” in Niger zijn gestationeerd. In de hoofdstad Niamey demonstreren dagelijks duizenden aanhangers van de junta bij een Franse militaire basis.
Eind augustus gaf de Nigerese junta opdracht om de Franse ambassadeur het land uit te zetten. Tot zover bekend heeft die daar geen gehoor aan gegeven. Kort na de staatsgreep vielen betogers die coupplegers steunden de Franse ambassade in Niamey aan. Het lukte hen niet om het ambassadecomplex binnen te dringen, maar ze richtten wel vernielingen aan. Frankrijk evacueerde vervolgens honderden van zijn burgers uit Niger.