Buitenland
G20 heeft gezamenlijke verklaring opgesteld ondanks geschillen

De Indiase premier Narendra Modi heeft gezegd dat de topconferentie van de G20 in New Delhi ondanks verschillen van inzicht een gezamenlijke verklaring heeft opgesteld. Het is voor de gastheer Modi een opluchting, want de tweedaagse top wordt overschaduwd door verschillende standpunten, vooral ten aanzien van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook zijn president Xi van China en Poetin van Rusland niet naar de top in New Delhi gekomen.

ANP

De verklaring maakt geen melding van Russische agressie, maar beklemtoont dat het onacceptabel is dat naties geweld gebruiken om gebieden in een ander land te veroveren. De verklaring zegt voorts dat de VN-resoluties ten aanzien van de strijd in Oekraïne moeten worden gerespecteerd en landen het handvest van de Verenigde Naties moeten naleven.

De Verenigde Staten en Europese landen hebben net als op de vorige G20-top in Bali vergeefs geprobeerd de Russische aanval op Oekraïne in harde bewoordingen veroordeeld te krijgen. Maar Rusland is ook lid van de G20 en onder meer China, Brazilië en Zuid-Afrika staan neutraler tegenover het conflict in Oekraïne. In de verklaring van vorig jaar werd nog vermeld dat de meeste landen de Russische aanval op Oekraïne veroordelen, maar dit staat er nu niet in.

Oekraïne staat voor slechts een bescheiden deel van de gezamenlijke slotverklaring. Daarin wordt ook gesproken van een „waterval aan crises” die de economische groei op lange termijn bedreigt. Voorts komt klimaatverandering aan bod met oproepen er meer tegen doen. Zo zou bijvoorbeeld de capaciteit van duurzame energie verdrievoudigd moeten zijn in 2030. De verklaring gaat daarbij niet in op het afbouwen van fossiele energiebronnen. Wel wordt het aanbevolen de winning van bepaalde steenkool „afhankelijk van de nationale situatie” af te bouwen.

De tekst stelt ook dat de Verenigde Staten de G20-top in 2026 organiseren. De eerstvolgende bijeenkomst wordt volgend jaar gehouden in Brazilië. Of het overlegorgaan dan nog G20 heet, is niet zeker. De Afrikaanse Unie is zaterdag uitgenodigd volwaardig lid te worden van de groep waarmee die dan G21 zou moeten heten. De huidige leden zijn negentien vooraanstaande economieën en de Europese Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer