Buitenland
Centraal-Afrikaanse president naar Gabon voor bemiddeling na coup

De nieuwe machthebber in Gabon, generaal Brice Oligui Nguema, heeft dinsdag de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvangen. Faustin Archange Touadera is door een samenwerkingsverband van landen in het midden van Afrika naar Gabon gestuurd om te bemiddelen na de staatsgreep van vorige week.

ANP

Het is de bedoeling dat Touadera „alle Gabonese actoren en partners van het land” ontmoet zodat de constitutionele rust in het land snel kan terugkeren. Hij kreeg die opdracht van de ECCAS, de groep landen die maandag bijeenkwam om het over de situatie in Gabon te hebben. Volgens de president van Equatoriaal-Guinea is Gabon voorlopig geschorst als lid van die club, die de economische samenwerking tussen elf landen moet regelen.

Generaal Oligui werd maandag beëdigd als interim-president in Gabon. Hij beloofde vrije en transparante verkiezingen te houden. Woensdag werd president Ali Bongo afgezet, wiens familie het land al tientallen jaren bestuurde. Hij is onder huisarrest geplaatst. Het is niet duidelijk of Touadera ook met Bongo zal praten tijdens zijn bezoek aan Gabon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer