Buitenland

Tweede stad van Engeland, Birmingham, praktisch gezien bankroet

De tweede stad van Engeland, Birmingham, is feitelijk bankroet. De door Labour beheerste Birmingham City Council (BCC ), de stadsraad die het metropooldistrict Birmingham van 1,15 miljoen inwoners bestuurt, heeft geen geld meer om nieuwe verplichtingen aan te gaan, berichten plaatselijke media. Juridisch kan het staddistrict niet failliet gaan, maar de stadsraad heeft dinsdag een verklaring uitgegeven dat ze niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen.

ANP
5 September 2023 13:39

Nieuwe uitgaven worden derhalve uitsluitend nog voor essentiële gemeentelijke diensten inclusief hulp aan kwetsbaren gedaan. Bestaande verbintenissen worden wel nageleefd, aldus de raad die met meer informatie zegt te komen zodra die beschikbaar is. In eerdere gevallen van een feitelijk bankroete Engelse stad, moest de gemeenteraad proberen met een nieuwe ingekrompen begroting de problemen te lijf te gaan. Birmingham heeft in juli al forse bezuinigingen doorgevoerd.

De stad heeft al jaren uitzonderlijk veel financiële problemen. Het grootste is de uitbetaling van toegekende claims op basis van regelgeving voor gelijke behandeling en betaling. Talrijke mensen hebben met succes geclaimd dat ze te weinig geld hebben gekregen op grond van de gelijkebetalingbeginselen. Birmingham is zo gestuit op een nog steeds oplopende rekening van nu bijna 900 miljoen euro aan claims. Die zijn eerder boekhoudkundig veronachtzaamd wat het kasboekje van de gemeente in een chaos heeft veranderd.

Bovendien is de gemeentelijke boekhouding in wanorde door de falende invoer van een nieuw IT-systeem van de onderneming Oracle. Dat systeem zou ruim drie jaar terug volledig moeten functioneren, maar er zijn kinken in de kabel gekomen. Deze zomer maakte de gemeente bekend dat er nog 117 miljoen euro in het systeem gepompt moet worden om het doelmatig te laten werken.

De voorzitter van de BCC, John Cotton, zei dat de verklaring van onvermogen nodig is, om te kunnen zoeken naar een nieuwe manier om de stad financieel gezond te maken. Hij wijst op de buitengewone aard van de huidige problemen: de vele claims, de problemen met het nieuwe IT-systeem, de grote stijging van de kosten voor de zorg voor zowel jongeren als ouderen, het afnemen van de belastingopbrengsten en de hoge inflatie. De bruto-inkomsten van de BCC zijn volgens Britse media bijna 4 miljard euro per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer