Kerk & religie

„Anglicaanse synode zal Windsor-rapport steunen”

De generale synode van de Kerk van Engeland zal het zogeheten Windsor-rapport, waarin onder meer wordt opgeroepen tot een moratorium op het benoemen van praktiserend homoseksuelen tot bijvoorbeeld bisschop, naar alle waarschijnlijkheid steunen. Dat meldt de jongste uitgave van The Church of England Newspaper, het officiële orgaan van de kerk.

Kerkredactie
1 February 2005 09:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:10

In een motie zal het Huis van Bisschoppen de synode -die van 14 tot en met 17 februari in Londen bijeenkomt- verder verzoeken haar goedkeuring te hechten aan de inspanningen die de aartsbisschop van Canterbury, dr. Rowan D. Williams, zich getroost om de crisis binnen de anglicaanse gemeenschap op te lossen.

Deze crisis ontstond in 2003, toen V. Gene Robinson, die er openlijk voor uitkomt dat hij samenleeft met iemand van hetzelfde geslacht, werd benoemd tot bisschop van de Episcopaalse (Anglicaanse) Kerk in de Verenigde Staten. Robinson was de eerste openlijk homoseksuele bisschop binnen het geheel van de anglicaanse gemeenschap, die wereldwijd zo’n 70 miljoen leden telt.

Het synodedebat over het Windsor-rapport (opgesteld door de Lambeth-commissie) heeft plaats kort voordat anglicaanse kerkleiders zich over dit rapport zullen buigen: van 20 tot en met 26 februari in Noord-Ierland. Vragen die op die bijeenkomst centraal zullen staan, zijn onder meer: Hoe kunnen de 44 kerken binnen de anglicaanse gemeenschap bij elkaar blijven? Hoe dient een christen zich te gedragen als een andere christen iets doet waarvan hij gelooft dat dit fundamenteel in strijd is met het Evangelie?

Het debat op de generale synode zal ongetwijfeld heftig worden, schrijft The Church of England Newspaper. „Liberale synodeleden zullen claimen dat homoseksuelen het slachtoffer worden van culturele botsingen en een machtsstrijd om de ziel van de gemeenschap.”

Een paper, namens het Huis van Bisschoppen opgesteld door de bisschoppen Michael Nazir-Ali en John Hind, stelt dat anglicaanse kerken in deze kwestie niet ieder voor zich moeten handelen; maar samen, in onderlinge afhankelijkheid. Het basisprincipe moet zijn ”autonomie-in-gemeenschap”.

De bisschoppen kritiseren de Episcopaalse Kerk in de VS (Ecusa) en het diocees van New Westminster wegens hun handelwijze, die duidelijk „een afwijzing inhoudt van beslissingen die zijn genomen door vertegenwoordigers van de gemeenschap als geheel.”

Het is „opmerkelijk”, schrijven de bisschoppen verder, „dat bisschop Frank Griswold, het hoofd van de Ecusa, zelf medeondertekenaar was van de aartsbisschoppelijke verklaring van oktober 2003 (dus een maand vóór Robinsons inwijding; red.). In die verklaring stelden de aartsbisschoppen dat de inwijding van Gene Robinson „de constructie van onze gemeenschap op het diepste niveau zal doen scheuren.” Ondanks zijn ondertekening zat Griswold de volgende maand de bijeenkomst voor waarin Robinson tot bisschop werd ingewijd.

Michael Nazir-Ali en John Hind verwelkomen het feit dat het Windsor-rapport gelooft in het belang en de mogelijkheid van verzoening binnen de „context van berouw en vergevensgezindheid.”

De bisschoppen gebruiken de term ”berouw hebben over”, dat, zo schrijft The Church of England Newspaper, „opvallend afwezig is in het Windsor-rapport” - tot ongenoegen van conservatieve leden van de anglicaanse gemeenschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer