Buitenland
Premier Zweden had Rus niet uitgenodigd voor Nobelceremonie

Als het aan het Zweedse kabinet had gelegen, was de ambassadeur van Rusland niet uitgenodigd voor de uitreiking van de Nobelprijzen. Minister-president Ulf Kristersson zegt het besluit van de organisatie, dat donderdag werd bekendgemaakt, niet te begrijpen.

ANP

„De Nobelstichting bepaalt natuurlijk zelf wie ze wil uitnodigen. Maar net als vele anderen was ik enorm verbaasd dat Rusland werd uitgenodigd”, aldus Kristersson. „Ik zou dat niet gedaan hebben als ik over de uitnodigingen voor een prijsuitreiking ging en ik begrijp dat veel mensen in zowel Zweden als Oekraïne hier ontsteld over zijn.”

De Nobelprijzen worden op een jaarlijkse plechtigheid met banket uitgereikt in Stockholm. Er zijn doorgaans zo’n 1200 genodigden. Vorig jaar was de Russische ambassadeur net als die van Belarus niet welkom vanwege de oorlog in Oekraïne. Donderdag liet de organisatie echter weten weer alle ambassadeurs van landen met een post in Zweden of Noorwegen uit te nodigen. Dat geldt dus ook voor de diplomaten uit Rusland en Belarus.

De directeur van de Nobelstichting Vidar Helgesen zei dat de wereld „in toenemende mate verdeeld” is, en de verschillende werelden almaar minder met elkaar in gesprek zijn. „Om deze neiging tegen te gaan, breiden we onze uitnodigingen uit om de Nobelprijzen en het belang van vrije wetenschap, vrije cultuur en vrije, vreedzame samenlevingen te vieren en begrijpen.”

Op 10 december krijgen de winnaars van de Nobelprijzen voor geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, literatuur en economie uitgereikt door de Zweedse koning Carl Gustaf. De Nobelprijs voor de Vrede wordt op dezelfde dag uitgereikt in de Noorse hoofdstad Oslo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer