„Tekort aan huisartsen in Zeeland valt mee”
De Zeeuwse zorgorganisatie ZHCo-PeriScaldes bedacht in 2019 een plan om „vakantiedokters” naar Zeeland te lokken: bied hun een gratis verblijf aan. Die actie is echter gestopt.
„De regeling was een fantastische manier om Zeeland als vakantiebestemming op de kaart te zetten”, zegt Annemarie Noordhoek, programmamanager continuïteit huisartsenzorg bij de organisatie. „Er was ook veel animo voor. Een gratis vakantiehuis spreekt iedereen aan. Maar we slaagden er niet in om deze groep huisartsen in Zeeland te houden – een van de doelen van de regeling. De meesten gingen na twee weken weer naar huis en kwamen niet meer terug.”
De zorgorganisatie heeft begin dit jaar een punt achter de regeling gezet. Een reden is dat artsen die op vakantie willen vaak prima in staat zijn om zelf een waarnemer te vinden, stelt Noordhoek. „De onderlinge verbondenheid hier is groot. Huisartsen willen elkaar over het algemeen graag helpen, zeker in moeilijke situaties. Als het toch niet lukt om een vervanger te vinden, kunnen wij bijspringen.”
Daarnaast wekte de actie de indruk dat vooral Zeeland kampt met een tekort aan huisartsen, verklaart Noordhoek. „Dat beeld klopt niet.” Volgens haar zijn de tekorten in de provincie niet groter dan elders.
Volgens een raming van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) uit 2018 heeft met name Zeeland over vijf jaar te weinig huisartsen. Hoe zit dat?
„Ik durf niet te beweren dat dat onderzoek niet klopt”, zegt Noordhoek. „Natuurlijk zijn er zorgen over de toekomst. Nederland vergrijst. Maar op dit moment ziet de situatie er gunstig uit. In onze regio, het deel van Zeeland boven de Westerschelde, hebben we elf vacatures voor huisartsen, waarbij het meestal gaat om een deeltijdfunctie. Ook zoeken we op dit moment voor twee praktijken een opvolger. Dat valt mee.”
Instroom
Volgens de programmamanager continuïteit huisartsenzorg is er ook voldoende instroom van huisartsen uit bijvoorbeeld de Randstad. Daarnaast is er nieuwe aanwas van studenten geneeskunde. Momenteel loopt er een proef, in samenwerking met de huisartsopleiding van het Erasmus Medisch Centrum, waarbij basisartsen in Zeeland in drie jaar kunnen worden opgeleid tot huisarts. Noordhoek verwacht dat dit een permanente mogelijkheid wordt.
Om drukke praktijken te ontlasten, zette de organisatie vorig jaar tijdens de zomermaanden Medicoo in, een app waarmee mensen online gezondheidsvragen kunnen stellen aan een huisarts. Dit jaar was er volgens Noordhoek echter geen behoefte aan.
Een belangrijk aandachtspunt voor ZHCo-PeriScaldes is het aantrekken en behouden van huisartsen. Zo ondersteunt de organisatie huisartsen die een praktijk willen overnemen door het inschakelen van praktijkmanagers, die hen daarin begeleiden.
„Wat wij doen is redelijk uniek in Nederland”, stelt Noordhoek niet zonder trots. „Iedereen wil bij gezondheidsvragen terechtkunnen bij zijn eigen huisarts. Dat is ons streven: zorgen dat er voldoende huisartsen zijn, zodat elke Zeeuw bij een praktijk ingeschreven kan staan.”