Werken én gratis vakantie vieren in Zeeland: Cedrah en het Witte Kruis bieden die mogelijkheid
Werken én vakantie vieren? Die combinatie sprak docent zorg en welzijn Dirk Kuiper (43) wel aan. Hij ging aan de slag voor zorginstelling Cedrah en kreeg gratis onderdak in Middelburg.
Docenten hebben eigenlijk best lang vakantie, dacht Kuiper tijdens zijn vakantie in Oostenrijk met zijn vrouw en kinderen. Intussen lopen zorgmedewerkers de benen uit hun lijf. Valt daar niet wat op te verzinnen?
Zijn vrouw ging op zoek en stuitte op internet op een advertentie van Cedrah. De woonzorginstelling voor reformatorische ouderen zocht nog een vakantiekracht voor de locatie Eben-Haëzer in Middelburg. ”All-inclusive deal: vakantiewerk met verblijf”, stond erboven. „’s Ochtends lekker aan de slag en ’s middags heerlijk chillen op het strand.”
Kuiper, woonachtig in Rijssen en docent aan de Jacobus Fruytier scholengemeenschap in Apeldoorn, nam contact op met de personeelswerver van Cedrah, Marieke de Goffau-Smits. Zijn aanbod bleek precies op het juiste moment te komen. Een medewerker was net daarvoor door ziekte uitgevallen.
Rescue Zeeland
De docent zorg en welzijn kon in Middelburg aan de slag als helpende plus. Ervaring in de zorg had Kuiper al: tot twaalf jaar geleden werkte hij jarenlang in de thuiszorg, het verpleeghuis en het ziekenhuis. Zijn kennis over medicijnen spijkerde hij bij via een onlinemodule.
Kuiper werd de eerste twee weken van augustus ingezet. Op de afdeling psychogeriatrie, bedoeld voor ouderen met dementie, verzorgde hij de bewoners, begeleidde hij hen tijdens de maaltijd en hielp hij hen naar bed. Ook bracht hij medicijnen rond. De docent draaide zeven avonddiensten en nog een aantal dagdiensten.
Tussendoor kon Kuiper met zijn gezin nog een beetje vakantie vieren. „We zijn er lekker op uit geweest”, vertelt hij. „Zo zijn we op de fiets naar de boulevard in Vlissingen gereden. Daar hebben we de Rescue Zeeland bezocht, een groot hulpverleningsevenement. We hebben ons heerlijk vermaakt, de tijd vloog om.”
Kuiper bracht de nachten, samen met zijn vrouw en twee jongste kinderen, door in een eenvoudige woonunit achter in de tuin van een medewerker van Cedrah. Zijn twee oudste kinderen bleven thuis in Rijssen.
Aantrekkingskracht
De docent blikt positief terug op zijn ervaring als vakantiekracht. „Het was een nuttige en waardevolle invulling van mijn vakantie die me veel energie gaf. Ook heb ik nieuwe contacten opgedaan. Aan mijn leerlingen kan ik nu vertellen dat ik even terug ben geweest in de zorg, de plek waar ik vroeger werkte.” Kuiper zou het zo weer doen. „Ik heb bij de werver van Cedrah aangegeven dat ze me volgend jaar weer mag benaderen. Ik hoor het wel. De klik was volgens mij wederzijds.”
Dit jaar maakten vijf vakantiekrachten gebruik van de regeling, weet De Goffau, personeelswerver bij Cedrah. Het verblijf is meestal bij medewerkers van de zorgorganisatie. „Dat zorgt voor flexibiliteit: je hoeft niet lang van tevoren te reserveren”, verklaart De Goffau. „Door de korte lijntjes kunnen we snel schakelen.”
Onderdak voor vakantiekrachten regelt Cedrah alleen in de buurt van locatie Eben-Haëzer in Middelburg. De Goffau: „In de vier jaar dat we dit doen hebben we het concept ook in Zuid-Holland geprobeerd, rond Rotterdam, Vlaardingen en Moerkapelle. Dat sloeg echter niet aan. Blijkbaar hebben deze plaatsen niet zo’n aantrekkingskracht als de Zeeuwse hoofdstad.”
Meiden
De woonzorginstelling zou het hele jaar door wel extra mensen kunnen gebruiken, maar vooral in de zomermaanden, als mensen op vakantie willen, is de bezetting krap. De inzet van vakantiekrachten –naast zzp’ers– zorgt er volgens De Goffau voor dat haar collega’s meer ruimte krijgen om op vakantie te gaan.
Niet iedereen mag zomaar aan de slag als vakantiekracht. „Het is van belang dat je minimaal als helpende kan worden ingezet, voor het bieden van dagelijkse zorg als mensen wassen en uit bed halen”, legt De Goffau uit. „Dat betekent dat je een opleiding voor verzorgende of verpleegkundige volgt of dat je hebt gewerkt in de zorg.”
Sommige vakantiekrachten komen jaarlijks terug. „Twee meiden hebben het al drie keer gedaan”, vertelt de personeelswerver. „Zelfs nadat ze hun opleiding hadden afgerond en een baan in een andere sector hadden gevonden. Ze komen voor het werk en voor het contact met ouderen. Voor onze collega’s is het ook leuk om hen weer te spreken.”
Ambulance
Cedrah is voor zover bekend de enige reformatorische zorginstelling die gratis onderdak regelt voor vakantiekrachten die niet in de buurt wonen. Sirjon Zorggroep heeft zo’n speciale regeling niet, laat een woordvoerster weten. Zij vindt het „wel een idee om te onthouden voor de toekomst”.
Ook Adullam heeft geen lokkertjes voor het aantrekken van tijdelijk personeel. „Vakantiekrachten wonen meestal in de buurt van een van onze locaties”, verklaart een woordvoerster. Een medewerker van De Schutse geeft aan dat het regelen van gratis verblijf niet gebruikelijk is, maar misschien wel mogelijk. RST heeft het weleens gedaan, maar het is volgens een woordvoerster „geen vaste regeling die we hanteren voor het aantrekken van mensen”.
Buiten de reformatorische wereld zijn er wel meer organisaties die vakantiehuisjes aanbieden voor tijdelijke krachten. Zoals het Witte Kruis, de grootste acutezorgorganisatie van Nederland. Ambulanceverpleegkundigen of -chauffeurs die een aantal weken in de regio Zeeland aan de slag willen, kunnen –met hun gezin– gratis gebruikmaken van een vrijstaand chalet op Roompot Beach Resort, een vakantiepark aan de Oosterschelde.
Het Witte Kruis heeft acht huisjes ter beschikking in Kamperland, die zijn afgehuurd van 5 mei tot en met 3 november. In het voor- en naseizoen zijn gemiddeld drie huisjes bezet, in de zomerperiode zes.
„Je voelt je bijna een beetje bezwaard en een zakkenvuller, omdat het huisje kosteloos is en je ook voor je werk betaald wordt. Het is eigenlijk heel lucratief”, vertelt Denise Sekuur aan Omroep Zeeland. Zij is normaal ambulanceverpleegkundige in Hoorn, maar draait ’s zomers een aantal diensten in Goes. Intussen vermaken haar man en drie kinderen zich op het park en in de omgeving.
Sekuur: „Ik vroeg mijn kinderen: Willen jullie naar Bali of naar Zeeland? Toen riepen ze alle drie: „Zeeland!” We waren niet echt van plan deze zomer weg te gaan, maar zo hebben we alsnog een heerlijke vakantie. Zon, zee en strand, het is hier fantastisch.”