Binnenland

ROC: spoorwerk tijdens schooljaar treft Friese studenten hard

Friese studenten krijgen volgend jaar grote problemen om op hun opleiding te komen, wanneer veel treinen niet rijden door onderhoud aan het spoor. En dat dit dan ook nog eens aan het einde van het schooljaar gebeurt, terwijl studenten examens moeten maken, maakt de impact extra groot. Dat zegt Remco Meijerink, bestuursvoorzitter van de ROC Firda. Dit is met 23.000 studenten een van de grootste onderwijsinstellingen in Friesland.

ANP
31 August 2023 15:25

Spoorbeheerder ProRail kondigde donderdag aan dat de geplande werkzaamheden aan het spoor vanwege personeelstekort niet meer alleen ’s nachts, in een weekend of in een vakantie kunnen worden uitgevoerd. Ook op gewone dagen moet soms aan het spoor worden gewerkt. Dat begint volgend jaar in Friesland. Zo is de hoofdstad Leeuwarden van 17 juni tot en met 9 juli per trein alleen bereikbaar vanuit Groningen.

Meijerink noemt de aankondiging een zorgelijke en onwenselijke ontwikkeling. „Zo’n 40 tot 50 procent van onze studenten komt met het openbaar vervoer. Soms moeten ze onderweg overstappen. En laten we de mbo’ers die stage lopen niet vergeten.” Hoe groot de gevolgen zijn, hangt volgens de schoolbestuurder af van het alternatief. „Je kunt wel bussen laten rijden, maar als die niet aansluiten of als ze niet voldoende capaciteit hebben, ontregelt dat in potentie een groot deel van het onderwijs.”

Firda ontstond deze zomer uit een fusie van het Friesland College en ROC Friese Poort. De instelling heeft vestigingen in Leeuwarden, Sneek, Heerenveen, Drachten en Emmeloord. Veel studenten komen volgens Meijerink „uit de randen van de provincie. Zij hebben een uur reistijd of meer. Als je daarbovenop nog een half uur of drie kwartier langer onderweg bent, wordt de reistijd heel lang. Dan maken studenten misschien vaker de keuze om niet naar school te komen.”

Toen het streekvervoer begin dit jaar staakte, zette Friese Poort op eigen kosten bussen in om studenten naar school en terug te brengen. Uiteindelijk moest het ROC daarmee stoppen. De staking duurde te lang en de kosten werden te hoog. Daarom zal de school nu waarschijnlijk geen vervangend vervoer regelen. Meijerink hoopt wel op hulp tijdens de spoorwerkzaamheden. „Onderwijs is ongelofelijk belangrijk voor jongeren. Ik vraag me af of er voldoende wordt nagedacht over de gevolgen voor schoolgaande jeugd. Dit is niet de groep die gemakkelijk alternatieven heeft, zij zijn hier bovengemiddeld slachtoffer van. We herkennen de personeelskrapte, maar het is zorgelijk dat niet de keuze is gemaakt om dit in de zomervakantie te doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer