Uitlevering Fourniret aan Frankrijk rond zomer
Justitie in het Waalse Dinant en de Franse autoriteiten verwachten over twee maanden het onderzoek in de zaak van seriemoordenaar Michel Fourniret te hebben afgerond. Daarna zou rond de zomer uitlevering kunnen plaatsvinden aan Frankrijk, waar de meeste moorden zijn gepleegd.
Medio 2006 kan dan een proces van start gaan. Dat heeft de Franse officier van Justitie Nachbar maandag meegedeeld in Dinant.
De Fransman Fourniret is maandag in Dinant verhoord door Belgische en Franse onderzoeksrechters. Daarmee was sprake van een Europese primeur wat betreft justitiesamenwerking. Deze nieuwe aanpak moet de uitleveringsprocedure en rechtsgang versnellen.
Fourniret is maandag al officieel in staat van beschuldiging gesteld voor twee moordzaken. Ook Fournirets echtgenote Monique Olivier, verdacht van medeplichtigheid in enkele zaken, is maandag verhoord. Volgens Nachbar vertoonde haar geheugen „grote gaten op de hoofdlijnen van het onderzoek".
De verhoren zullen de hele week doorgaan, waarbij ook een confrontatie tussen de twee echtgenoten mogelijk is. „Wij verwachten deze week echter geen nieuwe grote onthullingen", aldus de officier van Justitie.
De voormalige conciërge op een school Fourniret heeft acht moorden bekend en een moordpoging. Daarbij ging het in de meeste gevallen om minderjarige meisjes. Zijn vrouw beschuldigt hem ook nog van de moord op een au pair, die bij het echtpaar in huis woonde. Fourniret ontkent deze moord.
Zes lijken zijn teruggevonden in en rond het kasteeltje van Fourniret in het Noord–Franse Sedan, waaronder het lichaam van de sinds 1990 vermiste Elisabeth Brichet uit Namen. Zij werd afgelopen zomer officieel begraven.
Fourniret kwam aan het geld voor het kasteeltje na de moord op de vriendin van een vroegere celgenoot, een gewezen leider van de verboden extreemlinkse Franse organisatie Action Directe. De vrouw wist waar de buit van tal van overvallen van Action Directe verborgen lag.
De zaak–Fourniret kwam afgelopen zomer aan het licht en leidde tot grote problemen tussen België en Frankrijk. De Belgische autoriteiten waren woedend dat Frankrijk hen na de verhuizing van Fourniret naar België niet op de hoogte had gesteld van diens pedofiele verleden en zijn celstraf daarvoor. Fourniret kon daardoor in de grensstreek tussen beide landen opnieuw ongebreideld zijn gang gaan.
De EU–ministers van Justitie werken inmiddels aan mogelijkheden om strafbladen van veroordeelden, die zich in een andere lidstaat willen vestigen, automatisch aan elkaar door te geven. Dit stuit echter op tal van juridische en technische bezwaren.
Voorlopig zal het alleen komen tot een index van veroordelingen, waarop niet staat waarvoor iemand een celstraf heeft gekregen. België, Frankrijk, Duitsland en Spanje beginnen wel een proefproject voor betere uitwisseling van informatie.