Buitenland

„Drinkwater Afrika schaarser”

De aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika doet zich steeds ernstiger voelen, ziet ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Zo wordt het in Somalië onder invloed van klimaatverandering alsmaar moeilijker om voldoende drinkwater te vinden.

ANP
24 August 2023 11:20
Pepijn Gerrits. beeld NHC
Pepijn Gerrits. beeld NHC

Ongeveer een op de vijf waterputten die Oxfam er heeft aangeboord is drooggevallen, of bevat water dat niet geschikt is om te drinken, meldde de organisatie donderdag op basis van een recente inspectieronde.

Sommige putten zijn vervuild doordat de langdurige droogte heel soms wordt onderbroken door zeer zware regenval. „In Somalië stonden het afgelopen voorjaar waterputten en wc’s na overstromingen onder water. De waterputten waren niet langer bruikbaar”, legt Oxfam uit. Doordat het water vervuild was, braken bovendien ziekten als cholera uit.

De situatie in Somalië staat niet op zichzelf. In een donderdag verschenen rapport waarschuwt Oxfam voor een groeiende watercrisis, zowel in Afrika als in het Midden-Oosten en andere delen van Azië. Door het opwarmende klimaat komt niet alleen de beschikbaarheid van drinkwater in gevaar, maar lopen veel landen bovendien een groeiend risico op overstromingen vanwege smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel, voegen de opstellers van het rapport eraan toe. Ze herinneren aan de grote overstromingen die Pakistan vorig jaar troffen.

Meer klimaatvluchtelingen

Oxfam benadrukt dat de uitstoot van broeikasgassen het grote probleem is. Die uitstoot zorgt er immers voor dat het steeds warmer wordt op aarde. „De watercrisis vormt een van de grootste bedreigingen voor de mensheid en zal leiden tot meer honger, meer ziekte en meer klimaatvluchtelingen”, waarschuwt directeur programma’s Pepijn Gerrits in een verklaring. „Vooral de landen en gemeenschappen die het minst bijdragen aan de vervuiling worden het zwaarst getroffen”, voegt hij eraan toe.

In de Hoorn van Afrika is het al jaren achtereen uitzonderlijk droog. Daardoor worden inmiddels ruim 32 miljoen mensen bedreigd met hongersnood, becijfert Oxfam. De organisatie is kritisch op westerse landen, omdat die te weinig geld zouden vrijmaken om in kwetsbare landen te zorgen voor genoeg water en sanitaire voorzieningen. „We zijn nog steeds in staat om de koers te wijzigen, maar we moeten snel handelen”, stelt Gerrits.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer