„Oekraïne haalt doelen huidige offensief niet”
Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zal Oekraïne het belangrijkste doel van het huidige tegenoffensief niet halen. Dat schreef The Washington Post donderdag op basis van anonieme bronnen uit de inlichtingenwereld.
Zij oordelen dat Oekraïense troepen de zuidoostelijke stad Melitopol, een vitaal Russisch doorvoerknooppunt, niet voor het invallen van de winter kunnen bereiken. De krant sprak ook met Oekraïense en andere westerse inlichtingenbronnen. Zij uitten dezelfde verwachting.
Melitopol is cruciaal voor het tegenoffensief van Oekraïne, omdat het wordt beschouwd als de toegangspoort tot het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De stad ligt op de kruising van twee belangrijke snelwegen en een spoorlijn. Die gebruikt Rusland voor het verplaatsen van militair personeel en materieel van de Krim naar andere bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten, die vanuit de stad Robotyne oprukken naar Melitopol, meer dan 80 kilometer verderop, zullen enkele kilometers buiten de stad blijven.
Het „grimmige oordeel” van de door de krant geïnterviewden is gebaseerd op de gebleken stugheid waarmee de Russen hun in Oekraïne bezette gebieden verdedigen, waarbij ze steunen op mijnenvelden, loopgraven en zware artillerie.
Volgens de Washington Post zal het falen waarschijnlijk leiden tot vingerwijzingen in Kyiv en westerse hoofdsteden over waarom een tegenoffensief dat tientallen miljarden dollars aan westerse wapens en militaire uitrusting heeft gekost, zijn doel niet heeft bereikt.
Haviken
Melitopol is een enorme uitdaging, en zelfs het heroveren van dichterbij gelegen steden zoals Tokmak zal moeilijk worden, zei Rob Lee, een militair analist bij het Foreign Policy Research Institute.
De sombere vooruitzichten zorgden al voor beschuldigingen tijdens vergaderingen achter gesloten deuren. Sommige Republikeinen verzetten zich nu tegen het verzoek van president Biden voor 20,6 miljard dollar extra hulp aan Oekraïne. Andere Republikeinen en, in mindere mate, havikistische Democraten verweten de regering dat ze niet eerder krachtiger wapens naar Oekraïne stuurden, aldus de krant.