Eeuw oude baarmoederingreep werkt vaak beter dan moderne methode
Een honderd jaar oude methode om een baarmoederverzakking te behandelen, is vaak beter dan een moderne ingreep, aldus Radboudumc in Nijmegen op basis van de resultaten van onderzoek naar operaties zoals die in 26 ziekenhuizen worden verricht.
De onderzoekers deden een vergelijkende studie naar de twee meest gangbare baarmoederbesparende operaties, een oude en een nieuwe. Ze spreken van een „relevante bevinding omdat de meer recente methode wereldwijd en ook in Nederland juist veel vaker wordt toegepast”.
In de studie werd de meest recent ontwikkelde en meest baarmoederbesparende operatie, de sacrospinale fixatie, onderzocht. Hierbij wordt de verzakte baarmoeder met twee onoplosbare hechtingsdraden aan een bindweefselband in het bekken vastgemaakt en opgehangen in het bekken, legt het Radboud uit. Gynaecologen in sommige Nederlandse ziekenhuizen verrichten echter de al honderd jaar bestaande Manchester-operatie, die nu met de moderne methode is vergeleken. „Ze verwijderen daarbij een deel van de baarmoedermond en korten de uitgerekte banden van de baarmoeder in. Dit trekt de baarmoeder omhoog”, licht het Radboud toe.
„In de groep die de Manchester-operatie onderging, zagen we geen heroperaties voor een hernieuwde baarmoederverzakking en minder vaak een hernieuwde verzakking van de blaas”, constateert gynaecoloog en hoofdonderzoeker Kirsten Kluivers van het Radboudumc.
De bevindingen betekenen volgens Kluivers niet dat vrouwen met een sacrospinale fixatie een slechte behandeling kregen, want sommige vrouwen zijn daarmee juist weer beter geholpen. „We willen op basis van risicofactoren kunnen inschatten wie baat heeft bij welke behandeling. We denken dat vrouwen met een ernstiger verzakking van de baarmoeder in combinatie met een verzakking van de darm juist meer baat hebben bij de sacrospinale fixatie”, zegt Kluivers.