Studie: Mobiele telefoon is bedreiging voor huwelijk
Echtgenoten die hun telefoon dag en nacht gebruiken, zijn vaker ontevreden over hun huwelijk. Hoe meer ze scrollen, hoe minder tijd ze voor elkaar hebben.
„De grootste verandering die ik in relaties heb gezien, is de smartphone”, stelt de Canadese relatietherapeut Andrew Sofin. Hij werkt al meer dan 25 jaar in het veld. „Het apparaat heeft meer opschudding veroorzaakt dan alles wat ik in mijn carrière heb gezien”, merkt hij op. „We vinden het normaal dat de telefoons opdringerig zijn en geven voorrang aan het spelen van Wordle of het scrollen door TikTok in plaats van met elkaar te praten als we in bed liggen.”
Bovendien zijn smartphones ontworpen om behoeften en wensen direct te vervullen. En dat laatste is in het echte leven niet realistisch, merkt Sofin op. „Een gezonde relatie vereist dat je vertraagt en naar elkaar luistert. Maar de samenleving laat dat niet toe.”
Schermtijd
Amerikaans onderzoek bevestigde Sofins observaties. De studie van het Institute for Family Studies liet zien dat stellen die te veel tijd op hun telefoon doorbrengen zich meer zorgen maken over een scheiding dan echtgenoten die minder schermtijd hebben.
Overmatig telefoongebruik leidt niet alleen tot frustraties in het algemeen, maar kan zelfs huwelijken ruïneren, schrijven de onderzoekers in hun rapport dat eind vorige maand verscheen. Slechts zes op de tien echtgenoten die zeggen dat hun partner te veel scrolt, geven aan gelukkig te zijn met hun huwelijk. Van degenen die niet met het telefoonprobleem worstelen, zijn acht op de tien tevreden met hun huwelijk. Van de eerste groep is 21 procent expliciet ongelukkig met het huwelijk, vergeleken met 8 procent in de laatste groep.
Ook maakt 26 procent van de stellen die veel tijd doorbrengen op hun mobiele apparaat zich zorgen over een scheiding, vergeleken met 7 procent van de echtparen die geen telefoonprobleem hebben.
Al deze factoren bij elkaar opgeteld, zo staat in het rapport, hebben koppels die worstelen met te veel schermtijd 70 procent minder kans om gelukkig te zijn met hun huwelijk.
Afleiding
Volgens de onderzoekers kan dit ongelukkig zijn verklaard worden door twee factoren. De eerste is dat koppels die veel tijd aan hun telefoon besteden minder seksuele gemeenschap hebben. Slechts 44 procent van deze groep zegt één of meer keer per week intiem te zijn.
Daarnaast hebben deze stellen minder tijd om samen op date te gaan. Regelmatige afspraakjes zijn gekoppeld aan gelukkigere huwelijken, zeggen de onderzoekers. Van de koppels met meer schermtijd zegt 58 procent helemaal geen of slechts een paar keer per jaar samen weg te gaan.
En het probleem is wijdverspreid. Meer dan een derde van de Amerikaanse deelnemers zegt dat hun partner vaak bezig is met een scherm, of dat nu hun telefoon is of de tv of iets anders. Als gevolg daarvan besteden ze minder tijd aan praten of samen een activiteit doen. Het probleem komt vaker voor bij echtgenoten met een lager inkomen (44 procent) dan in huishoudens met een hoger inkomen (31 procent).
Jonge stellen zijn kwetsbaarder voor de afleiding van de mobiele telefoon, ontdekten de onderzoekers. Van degenen onder de 35 jaar gaf 44 procent aan dat hun partner te veel tijd online doorbrengt. Bij de groep met echtgenoten ouder dan 35 jaar was dit percentage 34.
Of een koppel gelovig is of niet, maakt geen verschil voor hun schermtijd.
Wel moet worden opgemerkt dat overmatig telefoongebruik niet gezien kan worden als een exclusieve oorzaak van huwelijksproblemen, schrijven de onderzoekers. In plaats daarvan kan het een indicator zijn van een huwelijk dat al ongelukkig is. In dat geval kan meer schermtijd het probleem verergeren.
Aan de andere kant wijzen de onderzoekers erop dat telefoons gemaakt zijn om verslavend te zijn. „Het meest waarschijnlijke scenario is dat huwelijksproblemen en het gebruik van smartphones elkaar versterken”, schrijven ze In het ergste geval kan deze cyclus leiden tot echtscheiding als de smartphoneverslaving niet wordt aangepakt.
De onderzoekers stellen voor dat geliefden meer tijd met elkaar doorbrengen en hun telefoon vaker uitzetten om de kwaliteit van hun huwelijk te verbeteren. En dat is volgens hen cruciaal. „Het huwelijk is de rode draad die de samenleving bij elkaar houdt. In het belang van hun gezin en de samenleving moeten echtgenoten weerstand kunnen bieden aan de technologische krachten die de echtelijke band dreigen te verzwakken.”