Amazonelanden kondigen op top alliantie tegen ontbossing aan
Acht Zuid-Amerikaanse landen zijn dinsdag tijdens een top in Brazilië overeengekomen een alliantie te lanceren om ontbossing in de Amazone te bestrijden. De landen in de te vormen alliantie, die alle een deel van het Amazonegebied binnen hun grenzen hebben, willen zo ’s werelds grootste regenwoud redden.
„We hebben besloten om de Amazone Alliantie ter bestrijding van ontbossing op te richten, met als doel te voorkomen dat het Amazonegebied een ‘point of no return’ bereikt”, zeiden de landen in een gezamenlijke verklaring.
De landen kwamen echter niet tot concrete beleidsvoorstellen om dat doel te bereiken, maar verbonden zich slechts te werken aan een „routekaart” richting de verwezenlijking van hun gezamenlijke doel. Knelpunten waren onder meer de aanpak van illegale goudwinning en het al dan niet toestaan van nieuwe olie- en gasboringen in het gebied.
In de uiteindelijke gezamenlijke verklaring, de Verklaring van Belem genaamd, maakten de landen zich hard voor de rechten en bescherming van inheemse volkeren. Ook werd overeengekomen om samen te werken op het gebied van waterbeheer, gezondheid, duurzame ontwikkeling en gemeenschappelijke onderhandelingsposities op klimaattoppen.
De sinds vrijdag in het Braziliaanse Belém gehouden Amazone-top met Zuid-Amerikaanse leiders is de eerste sinds 2009. Presidenten uit Bolivia, Brazilië, Colombia en Peru woonden de top bij, terwijl Ecuador, Guyana, Suriname en Venezuela andere topfunctionarissen stuurden.
De Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva wilde tijdens de top laten zien dat zijn land terug is „als regionaal leider op het gebied van klimaat”. Ontbossing in het Amazonegebied bereikte recordhoogten onder Lula’s voorganger, Jaïr Bolsonaro.
Het regenwoud wordt ook wel de „longen van de aarde” genoemd. De honderden miljarden bomen slaan ongeveer een kwart van alle CO2 op aarde op. Ze zijn daarom belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.