Japan herdenkt slachtoffers van atoombom in Hiroshima
In Hiroshima zijn zondagochtend de slachtoffers herdacht van de eerste atoombomaanval. Zondagochtend om 08.15 uur plaatselijke tijd, het tijdstip waarop in 1945 de bom viel, werd voor een publiek van zo’n 50.000 mensen onder wie overlevenden een bel geluid, waarna een moment stilte werd gehouden.
Bij de aanvallen met atoombommen op Hiroshima en drie dagen later Nagasaki maakten de Verenigde Staten een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar brachten daarbij naar schatting 215.000 mensen om. In Hiroshima overleden zo’n 140.000 mensen als gevolg van het bombardement. Na de oorlog stierven nog honderdduizenden aan onder meer stralingsziekten.
Tijdens de jaarlijkse herdenking in Hiroshima klinkt steevast de roep om alle kernwapens in de ban te doen. De burgemeester van Hiroshima zei zondag dat de nucleaire dreiging die momenteel weer klinkt in de wereld „de dwaasheid van de wapenwedloop blootlegt”.
Bij de plechtigheid waren overlevenden en nabestaanden aanwezig, evenals vertegenwoordigers van 111 landen. Veel aanwezigen droegen zwarte kleding. Rusland en Belarus waren voor het tweede jaar op rij niet uitgenodigd vanwege de oorlog in Oekraïne.
Premier Fumio Kishida stelde in zijn toespraak tijdens de plechtigheid dat een atoomwapenvrije wereld door onder meer de dreiging vanuit Rusland verder weg lijkt, maar dat het daarom des te belangrijker is daar op internationaal niveau naar te blijven streven. Hij hield eerder dit jaar ook al de belangrijke G7-top met wereldleiders in Hiroshima.
Kishida kreeg bijval van topman António Guterres van de Verenigde Naties. Die sprak zich in een verklaring uit tegen het gedreig met het gebruik van kernwapens. Hij riep de internationale gemeenschap op zich daar eensgezind tegen uit te spreken. „Het gebruik van kernwapens is in alle gevallen onacceptabel.”