Groen & duurzaamheidnatuur

Ongewoon veel paddenstoelen door regen

Door de vele regenval komen veel paddenstoelen uit de grond. De hoeveelheid is voor deze tijd van het jaar „ongekend”.

Redactie binnenland
4 August 2023 08:37Gewijzigd op 4 August 2023 09:00
„Toeristen vinden de regen natuurlijk niet fijn, maar voor de natuur is het een zegen.” beeld ANP, Rob Engelaar
„Toeristen vinden de regen natuurlijk niet fijn, maar voor de natuur is het een zegen.” beeld ANP, Rob Engelaar

Dat zegt Grietje van Loof, voorzitter van IVN Natuureducatie Hoogeveen. Het opkomen van de vele paddenstoelen komt volgens haar niet alleen door de regen, maar ook door de combinatie met de temperatuur. Het contrast met vorig jaar is groot, zegt ze. „Toen was het ontzettend droog en dat kon je merken. Paddenstoelen waren destijds juist heel klein, gewoonweg verschrompeld. Maar door de natte zomer is de bodem nu echt in beweging. Zo zie je maar: elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Vooral het opkomen van de mycena is bijzonder, zegt Van Loof. „Die zie je anders nooit begin augustus.” De Drentse hoopt dat vakantiegangers door een andere bril naar het weer gaan kijken. „Dan zie je echt heel veel moois. Toeristen vinden de regen natuurlijk niet fijn, maar voor de natuur is het een zegen.”

Door de regen en het stijgende waterpeil van de Rijn heeft West-Nederland geen extra zoetwater meer nodig uit het midden van het land. De speciale maatregel waardoor de drie waterschappen in het westen extra zoetwater kregen uit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek is daarom donderdag stopgezet. Ook andere maatregelen om verzilting tegen te gaan, zoals extra pompen, zijn niet meer nodig, meldt het hoogheemraadschap van Rijnland.

Ook andere waterschappen in Nederland zeggen dat ze stoppen met extra droogtemaatregelen. Sproeiverboden blijven nog wel overal van kracht, omdat de grondwaterstand nog niet voldoende is hersteld.

Twee waterschappen voeren inmiddels water af omdat overlast dreigt. Van overlast was donderdagochtend sprake in Hengelo. Alle winkelpanden en een parkeergarage in de Brinkpassage van de Overijsselse stad zijn toen ontruimd. Een deel van het dak van de passage dreigde te bezwijken onder de druk van regenwater. Een deel van het dak kwam los te hangen.

De uitgerukte brandweer maakte een klein gat in het dak om het water te laten weglopen, zei een woordvoerder. Daarna was het instortingsgevaar geweken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer