Economische sector treurt niet om val
Vakcentrales en werkgeversorganisaties treuren niet om de val van het kabinet. „De laatste tijd was er eigenlijk al sprake van een demissionair kabinet op sociaal-economisch terrein”, stelde FNV-voorzitter L. de Waal dinsdag.
CNV-voorzitter Terpstra vindt dat het kabinet al uitgeregeerd was en vleugellam bleek bij besluiten over sociale zaken. „Er was weinig dadendrang.”
De val van het kabinet betekent volgens De Waal vooral een roemloos en tragisch einde voor Kok. „Dit verdient hij niet, want juist deze man heeft belangrijke prestaties geleverd op sociaal-economisch terrein.” De FNV-voorman is minder rouwig om het boek dat is gesloten voor minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken). „In verband met de WAO-zaak is er eerder reden tot vreugde. Van hen hoeven we in ieder geval voorlopig geen trucjes te verwachten.”
De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland vindt het einde nogal geforceerd. „In het zicht van de verkiezingen had het voor mij niet gehoeven”, reageert voorzitter H. de Boer. Liever had hij het kabinet een paar jaar geleden zien vallen, gelet op de besluiten waar hij niet blij mee is. Als voorbeeld noemt hij de WAO.
De Boer vindt dat de Kamer nu de behandeling van alle lopende onderwerpen moet stoppen. „De kabinetsbesluiten zitten vol met rafels en scheuren. Stop er maar mee, ga campagne voeren en laat het nieuwe kabinet er fris naar kijken.”
Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemt de gevolgen van het besluit betrekkelijk, zo vlak voor de verkiezingen. „Het aftreden is ingegeven door een tragische politieke gebeurtenis en niet door een economische aangelegenheid. Daarom past het bedrijfsleven terughoudendheid in de reactie”, aldus voorzitter J. Schraven. Hij hoopt wel dat de politiek nog over de JSF-toestellen besluit, omdat daarmee veel werkgelegenheid is gemoeid.
Voor Kok persoonlijk is dit een ongelukkig einde van zijn premierschap, aldus Schraven. „Hij had een beter afscheid verdiend.”