President Polen ondertekent afgezwakte wet tegen invloed Rusland
De Poolse president Andrzej Duda heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een afgezwakte versie van een omstreden wet tegen Russische invloed. Critici zien de wet als een middel om de oppositie in Polen uit te schakelen.
Polen richt met de wet een commissie op voor onderzoek naar functionarissen die zich tussen 2007 en 2022 zouden hebben laten beïnvloeden door Rusland en daarmee de Poolse veiligheid in gevaar konden brengen. In die eerste jaren had Polen een regering onder oppositieleider Donald Tusk. Volgens de huidige regering is Polen toen te afhankelijk geworden van Russische brandstoffen.
Schuldigen zouden in eerste instantie tien jaar geen publieke functies mogen bekleden. Maar door de wetswijziging volgt er in plaats van een straf nu een verklaring waarin staat de persoon is beïnvloed en het niet gegarandeerd kan worden dat diegene in het algemeen belang handelt. Daarnaast zullen de leden van de commissie deskundigen zijn en niet parlementariërs. Ook nieuw is dat bij een hof van beroep bezwaar kan worden aangetekend tegen een besluit van de commissie.
Tegenstanders zeiden dat de commissie zou worden gebruikt tegen Tusk. Honderdduizenden mensen demonstreerden tegen de wet, waarop de regering aanpassingen aankondigde. Ook onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten hadden kritiek geuit. Brussel begon vorige maand vanwege de wet een strafprocedure tegen Polen.
In Polen worden later dit jaar parlementsverkiezingen gehouden. De liberale partij Burgerplatform (PO) van Tusk, ook voormalig voorzitter van de Europese Raad, wordt beschouwd als de grootste concurrent van de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).