Aung San Suu Kyi krijgt huisarrest na jaar van eenzame opsluiting
De voormalige leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, krijgt na een jaar van eenzame opsluiting huisarrest. Dat meldt het Myanmarese kanaal van de Britse omroep BBC. De Nobelprijswinnares zat vast sinds de militaire staatsgreep in Myanmar in 2021. Donderdag werd ze alvast overgebracht naar een overheidsgebouw in de hoofdstad Naypyidaw.
Sinds de coup is er amper informatie naar buiten gekomen over de gezondheidstoestand van de 78-jarige Aung San Suu Kyi. Er zijn al langer geruchten dat ze ziek zou zijn. De legerleiding van Myanmar ontkent dat.
De Myanmarese autoriteiten hebben de overplaatsing nog niet bevestigd. Mogelijk bieden ze met een huisarrest een antwoord op de groeiende internationale druk over de omstandigheden waarin Aung San Suu Kyi werd vastgehouden. Eerder deze maand mocht de voormalige leider in de gevangenis al bij hoge uitzondering de Thaise minister van Buitenlandse Zaken ontvangen.
Aung San Suu Kyi kreeg al meerdere keren huisarrest tijdens de vorige militaire besturen van Myanmar. Tussen 1989 en 2010 bracht ze met enkele onderbrekingen vijftien jaar in gevangenschap door. In die periode werd ze een wereldwijd icoon van democratie en van de strijd tegen onderdrukking.
Nadat ze in 2010 vrijkwam, slaagde ze erin opnieuw op te klimmen in de politiek van haar land. Bij de verkiezingen van 2015 won ze een absolute meerderheid en werd ze Adviseur van Staat, de facto het hoofd van de Myanmarese regering.
Na de coup van februari 2021 werd Aung San Suu Kyi opnieuw gearresteerd en kreeg ze een gevangenisstraf van 33 jaar opgelegd. Sindsdien woedt er in het Zuidoost-Aziatische land een bloedige strijd tussen het leger en tegenstanders die vaak vanuit de jungle opereren. Volgens waarnemers van de Verenigde Naties heeft het conflict veel weg van een burgeroorlog.