FAO: toename honger niet door te weinig voedselproductie
Een wereld zonder honger in 2030. Dat ambitieuze doel stelde de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties, in 2015. Sindsdien boekten ze in die strijd weinig voortgang.
Sinds 2019 is het aantal mensen dat lijdt aan chronische ondervoeding met 122 miljoen toegenomen tot in totaal 780 miljoen in 2022. In het hoofdkantoor van de FAO in Rome is sinds maandag een driedaagse conferentie gaande met deelnemers uit 160 landen, onder wie 22 staatshoofden en regeringsleiders. Het doel is aandacht vragen voor de honger in de wereld en het zoeken naar een strategie om er een einde aan te maken.
„Wij moeten onze voedingssector efficiënter en duurzamer maken”, verklaarde de directeur-generaal van de FAO, de Chinees Qu Dongyu, bij de opening van de conferentie. Het grootste probleem bij de voedselvoorziening is niet dat er te weinig wordt geproduceerd, maar dat de productie ongelijkmatig en inefficiënt wordt verdeeld, blijkt uit cijfers van de FAO.
Momenteel verdwijnt circa een derde van de productie in de afvalbak, terwijl drie miljard mensen onvoldoende toegang hebben tot gezonde voeding. Omgekeerd kampen in het rijke deel van de wereld twee miljard personen met overgewicht of vetzucht. Naar schatting acht miljoen mensen sterven jaarlijks aan de gevolgen van ongezond eten, meldde de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Adhonom Ghebreyesus. Hij legde de verantwoordelijkheid vooral bij „agressieve marketing” voor eten vol suiker, zout en vet.
Schade
„We hebben niet alleen steunmaatregelen nodig, maar ook investeringen”, betoogde Alvaro Lario, de president van het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (IFAD), de aan de FAO gelieerde financiële organisatie. De IFAD pleit voor gezamenlijke inspanning van overheden, particulieren en ontwikkelingspartners, waarmee tot 2030 jaarlijks wereldwijd 400 miljard dollar gemoeid zal zijn. Niets doen zal volgens de IFAD uiteindelijk duurder uitpakken; circa 12 miljard dollar per jaar aan sociale-, economische- en milieuschade. Investeringen zijn nodig om meer mensen toegang te verlenen tot gezond eten en zodat kleine boeren meer, beter en marktgericht kunnen produceren, aldus Lario.
Een actueel thema op de conferentie is de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, die momenteel de voedselzekerheid in de wereld aanzienlijk bedreigt. VN-secretaris-generaal António Guterres riep Rusland dringend op om het Zwarte Zee Initiatief, het akkoord op grond waarvan schepen met graan uit Odesa konden vertrekken, te herstellen. Het verbreken daarvan vorige week treft vooral de kwetsbaren in de wereld, stelde hij.
Graanexport
De voedselonzekerheid in de landen die van deze graanexport afhankelijk zijn, verergert hierdoor zodat het doel van een hongervrije wereld in 2030 nog moeilijker te realiseren valt, aldus Gutteres, die zei dat na het sluiten van het akkoord vorig jaar de voedselprijzen op de wereldmarkt met 23 procent daalden. Buiten het imposante hoofdkwartier van de FAO op de Aventijnse heuvel in Rome viel ook kritiek te horen op de conferentie. Carlo Petrini, de oprichter van de Slow Food beweging, kritiseerde de FAO voor de zijns inziens technocratische en financiële insteek van de bijeenkomst: „Voeding moet een recht zijn, niet een goed dat op de beurs wordt verhandeld.”