Spanning aan noordgrens Israël loopt op
Terroristen vernietigen Israëlische tanks met raketten en blazen een legerpost op aan de grens met Libanon. Triomfantelijk hijsen strijders de vlag van Hezbollah en Iran. „Als Allah je helpt, kan niemand je verslaan.”
Gelukkig geen realiteit, maar het scenario van een zes minuten durend filmpje dat Hezbollah afgelopen zondag online plaatste. Daarmee wil de Libanese sjiitische terreurbeweging de zeventiende verjaardag van de Libanonoorlog van 2006 markeren. Het is echter ook een waarschuwing aan het adres van de Joodse staat in een periode waarin de spanningen aan de noordgrens van Israël fors zijn opgelopen.
Zeventien jaar lang kwam het niet tot een grootschalige confrontatie tussen Israël en Hezbollah. Deels kwam dat door de enorme afstraffing die de beweging in 2006 kreeg tijdens de Libanonoorlog. Hezbollahstrijders hadden echter vanaf 2011 ook hun handen vol aan de burgeroorlog in Syrië, waar zij de troepen van president Bashar al-Assad steunden in de strijd tegen opstandelingen en jihadisten.
Nu die oorlog goeddeels ten einde is, roert Hezbollah zich steeds meer aan de grens met Israël. Dat past ook in de strategie van broodheer Iran, dat al veel langer bezig is met pogingen de Joodse staat in de tang te nemen.
Concreet heeft Hezbollah inmiddels enkele tientallen observatieposten langs de grens met Israël opgezet. Het heeft naar schatting de beschikking over vijftien bataljons goedgetrainde strijders, inclusief de elite-eenheid Radwan, die uit zo’n 8000 manschappen bestaat. Verder kan de beweging bogen op een indrukwekkend arsenaal van zeker 100.000 raketten, drones en geavanceerde antitankwapens.
Enkele weken geleden zette Hezbollah twee tenten op in een gebied dat onder Israëlische controle staat. Afgelopen zaterdag staken achttien Libanezen, onder wie een parlementslid, de grens over. Pas na het afvuren van waarschuwingssschoten maakten zij rechtsomkeert. Ook slaagde strijders van de terreurbeweging erin surveillanceapparatuur te stelen van een Israëlische observatietoren.
Behalve een aantal grote legeroefeningen in het noorden, heeft Israël tot nu toe opmerkelijk terughoudend gereageerd op de provocaties van Hezbollah. Terwijl de Verenigde Staten inmiddels al speciaal gezant Amos Hochstein naar de regio hebben gestuurd om te bemiddelen tussen Israël en Libanon om een oorlog te voorkomen. Ook Libanese bronnen waarschuwen dat Hezbollah zich op een langdurig conflict met het buurland voorbereidt.
De Israëlische legertop verzekert politiek en bevolking intussen dat het de situatie aan de noordgrens volledig onder controle heeft. De vraag is echter wanneer de provocaties van Hezbollah de rode lijn van Israël overschrijden. In 2006 vormden een salvo raketten en de ontvoering van twee Israëlische militairen de aanleiding voor de Libanonoorlog. Gezien de huidige spanningen kan een uit de hand gelopen incident aan de grens zomaar de lont in het kruitvat zijn.
Met alle gevolgen van dien. Want de impact van een dergelijk conflict zal veel dramatischer zijn dan een confrontatie met Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook.