PvdA/GL in trek bij kiezer, daarna VVD
De nieuwe linkse combinatie van PvdA/GL zou bij de Kamerverkiezingen van 22 november 28 zetels kunnen halen. Daarmee blijft zij de VVD met 25 gepeilde zetels nipt voor, maar het verschil is niet statistisch significant.
Dat blijkt uit een representatieve peiling van I&O Research, die afgelopen weekeinde is gehouden onder 2736 Nederlanders van 18 jaar of ouder.
Na VVD en PvdA/GL komt BBB die in de peilingen op 21 zetels staat. Dat is een verlies van 7.
Opvallend ten opzichte van een voorgaande peiling is dat immigratie/asiel voor kiezers nu met afstand het belangrijkste onderwerp is: 36 procent plaatst dat op nummer 1. In maart 2021 deed nog maar 15 procent dat en kwam het onderwerp op de zevende plek. „Rechtse kiezers scharen zich achter het standpunt van Rutte en Yesilgöz over het beperken van de gezinshereniging, waarvoor met name de VVD nu wordt beloond”, concludeert het bureau.
De neergang van BBB verklaart I&O Research uit het lagere belang dat nu wordt toegekend aan landbouw, stikstof en natuur.
De peiling laat verder zien dat 29 procent van de kiezers voor Pieter Omtzigt zou gaan, als die zou besluiten om op 22 november met een eigen partij mee te doen. Omgerekend zijn dat 46 zetels. Omtzigts deelname zou desastreus uitpakken voor BBB (tien zetels verlies) en voor de combi PvdA/GL (min zeven). Maar ook VVD en PVV (beide vijf zetels eraf) en SP (min vier) zouden niet ongeschonden uit de strijd komen.
D66 dat nu 24 Kamerzetels bezet, zakt in de peilingen naar een aantal van negen.
Voor slechts 16 procent van de kiezers die meededen aan het onderzoek, staat de keuze al helemaal vast. Daarbij lijkt het erop dat de SGP er ten opzichte van de vorige Kamerverkiezingen van 2021 het beste in slaagt haar kiezers vast te houden. Van de SGP-stemmers van destijds die in november zeker of waarschijnlijk opnieuw gaan stemmen én een partij van eerste voorkeur hebben, noemt 85 procent de SGP. Voor 4 procent van deze kiezersgroep is de PVV nu favoriet, 3 procent noemt BBB.
Van de CU-stemmers van 2 jaar terug blijft 58 procent bij die keus. Daar zijn de concurrenten BBB (5 procent) en VVD, PvdA/GL en SGP (4 procent).