Buitenland
Biden en Erdogan bespreken Zweedse aanvraag NAVO-lidmaatschap

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Joe Biden waarin de twee de Zweedse aanvraag van het NAVO-lidmaatschap hebben besproken, meldt het Turkse presidentiële bureau. Turkije blokkeert het lidmaatschap van dat land.

ANP

Erdogan vertelde Biden dat Stockholm stappen in de goede richting heeft gezet voor Ankara om de Zweedse aanvraag goed te keuren. Daarmee verwees hij onder meer naar de recent aangenomen Zweedse antiterrorismewet. Hij zei echter ook dat die stappen blijkbaar niet toereikend zijn, nu aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) demonstraties kunnen blijven houden in Zweden. Onlangs is tijdens een demonstratie in het Scandinavische land een koran verbrand, wat tot verontwaardiging in de moslimwereld heeft geleid.

De twee leiders bespraken ook de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen aan Turkije en de status van Oekraïne in de NAVO. Wat daar de uitkomst van was, vermeldde het Turkse presidentiële bureau niet. Wel zei het nog dat Biden en Erdogan akkoord zijn over een bilaterale ontmoeting tijdens de NAVO-top deze week in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Het Witte Huis zei in een verklaring dat Biden tegen Erdogan heeft gezegd dat Zweden „zo spoedig mogelijk” moet kunnen toetreden tot de NAVO. Ook heeft de Amerikaanse president het belang benadrukt Oekraïne te blijven steunen in zijn verzet tegen de Russische invasie. Turkije stelt zich juist neutraal op in het conflict tussen Oekraïne en Rusland, omdat het van oudsher goede betrekkingen onderhoudt met beide landen.

De Amerikaanse regering heeft in het verleden herhaaldelijk benadrukt dat zij de inspanningen van Turkije om zijn F-16-vloot te moderniseren steunt. Een Amerikaanse levering van F-16’s moet volgens Washington echter los staan van een Turkse instemming met een Zweeds NAVO-lidmaatschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer