China lanceert alternatief besturingssysteem voor computers
De Chinese overheid heeft een eigen open-sourcebesturingssysteem voor computers gelanceerd. OpenKylin moet een alternatief vormen voor de populaire Amerikaanse besturingssystemen Windows van Microsoft en MacOS van Apple. China hoopt met het besturingssysteem onafhankelijkheid van de Verenigde Staten te waarborgen. Vooralsnog is Windows het meest gebruikte besturingssysteem in China.
Verschillende overheidstakken maakten al gebruik van OpenKylin. Nu wordt het breder beschikbaar voor Chinese computergebruikers. De software is gebouwd op Linux, een open-sourcebesturingssysteem waar iedere gebruiker de broncode van kan bekijken. Windows en MacOS zijn wat dat betreft minder transparant.
Door het gebrek aan openheid van de systemen zijn ze voor de Chinese overheid problematisch. In een tijd van oplopende spanningen tussen het Oost-Aziatische land en de VS, wilde China al langer een eigen besturingssysteem ontwikkelen uit veiligheidsoverwegingen. Zo zou de Chinese krijgsmacht gebruik moeten maken van OpenKylin, omdat dit veiliger wordt geacht nu de Chinese overheid zelf achter de knoppen zit van het besturingssysteem.