Economie

Woningverhuurder pakt bedreiging personeel door huurders aan

Medewerkers van woningverhuurder Vesteda hebben steeds vaker te maken met intimidatie, bedreiging en pogingen tot omkoping door potentiële huurders. Dat komt door de grote krapte op de huurmarkt in Amsterdam en andere grote steden. Vesteda sluit potentiële huurders voortaan meteen uit als ze over de schreef gaan.

ANP
29 June 2023 12:56Gewijzigd op 29 June 2023 13:10

Maandelijks krijgt Vesteda zo’n 10.000 reacties op gemiddeld 400 woningen. Maar in de grote steden is het aantal reacties per woning nog hoger. Vesteda werkt niet met wachtlijsten, maar met eisen op basis van onder meer inkomen en gezinssamenstelling. Als meerdere mensen aan alle eisen voldoen, gaat de woning naar degene die als eerste een bezichtiging aanvroeg.

Maar potentiële huurders bieden steeds vaker geld aan Vesteda-medewerkers om voorrang te krijgen. Ook circuleren volgens het bedrijf namen en e-mailadressen van verhuurmedewerkers in besloten appgroepen en op sociale media. Die medewerkers worden ook via hun persoonlijke socialemedia-accounts benaderd en onder druk gezet en soms zelfs bedreigd.

Vesteda zegt nu dat alle contact met een kandidaat-huurder wordt stopgezet als die zich schuldig maakt aan dergelijk gedrag. Het verhuurbedrijf stopte vorig jaar al met de mogelijkheid voor huurders om zelf een kandidaat voor te dragen voor een vrijkomende woning. Dat werd gedaan omdat vertrekkende huurders soms hoge overnamesommen of sleutelgeld vroegen.

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, zegt zelf geen signalen te hebben gekregen van bedreiging of omkoping door woningzoekenden. Maar erg verbaasd is de organisatie niet.

„Wij krijgen heel wat meldingen binnen dat het moeilijk is om aan een woning te komen, dat mensen moedeloos worden en opgeven. Maar de voorbeelden die Vesteda noemt, heb ik nog niet voorbij zien komen en zijn echt van een andere orde”, zegt een woordvoerder van de Woonbond. „Dit verrast ons eigenlijk niet, want we weten dat het tekort aan woningen enorm groot is terwijl wonen een basisbehoefte is. Dat het zover komt is wel erg kwalijk en sterkt ons in onze mening dat er meer sociale huur bij moet komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer