Diplomatiek getouwtrek over stopzetting vredesmissie Mali
Een stemming van VN-Veiligheidsraad over het terugtrekken van blauwhelmen uit Mali is noodgedwongen uitgesteld. Ingewijden zeggen dat achter de schermen nog wordt onderhandeld over de voorwaarden voor het beëindigen van de internationale vredesmissie, waar ook Nederland aan heeft meegedaan.
Mali zorgde deze maand voor een verrassing door aan te dringen op het terugtrekken van vredesmissie Minusma. De VN-Veiligheidsraad zou daar eigenlijk donderdag over stemmen, maar dat is met een dag uitgesteld. Ingewijden zeggen dat er een voorstel ligt om zes maanden uit te trekken voor de terugtrekking van de ruim 12.000 militairen en agenten. Mali zou die termijn te lang vinden.
De VN-missie in Mali stamt uit 2013 en is bedoeld om te helpen bij het stabiliseren van het enorme land in West-Afrika. Dat wordt geplaagd door geweld van jihadisten en andere gewapende groepen. De VN-missie beschikt over een fors budget van ruim 1,2 miljard dollar per jaar en een relatief grote troepenmacht, maar slaagt er volgens critici toch onvoldoende in om burgers te beschermen.
Mali wordt tegenwoordig bestuurd door militairen die een staatsgreep hebben gepleegd. De junta zou de afgelopen jaren onder meer een beroep hebben gedaan op de Russische Wagner Groep. Er zouden volgens recente schattingen in Mali zo’n 1000 manschappen actief zijn van dat huurlingenbedrijf, dat afgelopen weekend ook de aandacht trok met een kortdurende opstand in Rusland.