Nijmegen wil DNA-onderzoek op vrouw uit Romeinse tijd
Nijmegen wil DNA- en isotopenonderzoek laten doen op het skelet van een vrouw uit de Romeinse tijd. Het skelet van deze ‘loden lady’, zoals ze in Nijmegen wordt genoemd, werd in mei 2001 gevonden in een loden doodskist, die aan de oppervlakte kwam bij graafwerkzaamheden in het centrum van de stad. Destijds is er maar summier onderzoek gedaan naar de vondst.
Nijmegen is de oudste stad van het land. Het staat vast dat de Romeinen al in Nijmegen woonden. In de bodem van de gemeente worden bij graafwerkzaamheden nog steeds vaak Romeinse en andere resten aangetroffen. Maar, zegt het college van B en W dinsdag, tot 2007 was het niet verplicht om vondsten goed te onderzoeken en te documenteren. Nijmegen had al vanaf 1989 een gemeentelijke archeologische dienst, die veel vondsten heeft gedaan, maar wegens gebrek aan menskracht werden de vondsten vaak zonder goede registratie en conservering in het archeologisch depot opgeborgen.
Veel kennis is alleen nog beschikbaar bij medewerkers van destijds, die soms zelfs al zijn overleden, aldus B en W. Het college wil daarom proberen alle archeologische bodemingrepen alsnog goed vast te leggen en in sommige gevallen beter laten onderzoeken. Het onderzoek op de ‘loden lady’ is daar onderdeel van. Destijds is de vondst zo snel mogelijk aan het publiek getoond, zodat er vrijwel niets over de vrouw bekend is.
Een groot onderzoek zal gedaan worden naar het dubbele tempelcomplex dat in de jaren 90 van de vorige eeuw werd blootgelegd op het Maasplein in Nijmegen. Volgens het college is die vondst uniek en internationaal en wetenschappelijk van groot belang, maar nooit goed uitgediept. Het college wil na het onderzoek op het plein laten zien wat er in de bodem verborgen lag.