Buitenland

Huurlingenleger Wagner Groep blijft mogelijk bestaan

Het huurlingenbedrijf van Jevgeni Prigozjin, de Wagner Groep, blijft volgens Amerikaanse deskundigen van het Institute of the Study of War (ISW) waarschijnlijk bestaan. De paramilitairen van de Wagner Groep in Oekraïne of Rusland keren gewapend terug naar hun bases na de opstand die Prigozjin eind vorige week in het zuiden van Rusland begon. Niets wijst er op dat ze worden ontwapend en gedemobiliseerd.

ANP
26 June 2023 15:38Gewijzigd op 26 June 2023 16:04

Het hoofdkwartier in Sint-Persburg liet maandag weten dat het normaal functioneert. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei dat de activiteiten van de Wagner Groep worden voortgezet in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali.

Zaterdag deed de politie zwaar bewapend een inval in het hoofdkwartier, kort nadat Prigozjin zijn opstand in Rostov-aan-de-Don was begonnen. De opstand is gesmoord door een compromis met Prigozjin, die volgens het Kremlin zal uitwijken naar Belarus. Volgens onbevestigde berichten in Russische media zouden duizenden van zijn huurlingen ook naar Belarus gaan om er in nieuwe bases te worden ondergebracht.

Het is volgens de waarnemers van het ISW mogelijk dat de Wagner Groep toch wordt ontmanteld en de huurlingen onderdeel van het reguliere leger worden. Maar de voorzitter van de defensiecommissie van het Russische lagerhuis, Andrej Kartapolov, zei zondag dat de Doema (het lagerhuis) werkt aan wetgeving voor de regulering van particuliere militaire ondernemingen en dat het niet nodig is de Wagner Groep op te heffen. Het is de meest gevechtsklare eenheid van Rusland, volgens Kartapolov.

Het bedrijf zou hoe dan ook zulke nauwe banden met het Kremlin onderhouden dat het toch al veel werd aangestuurd door het defensieministerie en het buitenlandministerie in Moskou. De huurlingen van de Wagner Groep zijn niet alleen actief in Oekraïne en Syrië. Ze hebben veel opdrachten in Afrika van regeringen en van mijnbouw- of aardolie- en gasbedrijven die voor bescherming betalen. Afrikaanse regeringen die de Wagner Groep inschakelen hebben meestal niet veel geld om uit te geven. De Wagner Groep zou vaak worden betaald met een aandeel in bijvoorbeeld de winning van delfstoffen of tropisch hout. De Wagner groep is onder meer ingehuurd in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Burkina Faso, Libië, Mali, Mozambique en Soedan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer