Buitenland

EU-landen storten miljarden bij in leeggeraakt wapenfonds

De EU-landen storten nog eens 3,5 miljard euro bij in een fonds waaruit onder meer wapens voor Oekraïne worden betaald. Dat is hard nodig, want de bodem is opnieuw in zicht. Maar ondertussen blijft Hongarije zich verzetten tegen het vrijmaken van extra geld uit dat fonds voor Oekraïne.

ANP
26 June 2023 12:14Gewijzigd op 26 June 2023 17:58

EU-landen kunnen leveringen van wapens aan Oekraïne bij dit fonds, de zogeheten Europese Vredesfaciliteit (EPF), declareren. Maar het dateert van voor de Russische inval in Oekraïne. Met ongeveer 5,7 miljard euro is het bij lange na niet berekend op de vele miljarden die het land nodig heeft. De verhoging met 2 miljard van afgelopen najaar gaat helemaal op aan de extra artilleriemunitie waar Oekraïne om zit te springen. En het fonds moest eigenlijk nog tot 2027 mee.

Met de extra bijdrage van de EU-lidstaten is de EPF per saldo meer dan verdubbeld. Dat „verzekert de EU ervan dat zij concrete militaire hulp kan blijven leveren” aan landen als Moldavië, Georgië, Bosnië en Mozambique, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

Maar ondertussen worden de EU-landen het maar niet eens over het vrijmaken van een nieuwe portie van het fonds voor wapentuig voor Oekraïne. Hongarije, dat geldt als het EU-land dat het meest met Rusland opheeft, blijft dat dwarsbomen.

Buitenlandminister Wopke Hoekstra noemt het oponthoud „meer dan ongelukkig. Dit moet en kan sneller.” Hij vindt „alleen al vanwege het uitstralen van eenheid dat je dit soort dingen eigenlijk altijd voor elkaar moet krijgen”. Bovendien: „het is niet heel groot geld, maar het is toch weer een extra half miljard” aan wapens voor Oekraïne.

Hoekstra is echter niet bang dat EU-landen minder wapentuig aan Oekraïne zullen leveren doordat ze minder uit het fonds kunnen terugvragen. „Daarvoor is het gewoon te klein. Dit is niet een reden om ervan af te zien.” Hij wijst erop dat de gemiste vergoeding voor Nederland zo’n 25 miljoen zou kunnen bedragen „en dat staat natuurlijk niet in verhouding tot de miljarden die we doen”.

Hongarije eist dat Oekraïne een Hongaarse bank van een zwarte lijst haalt met bedrijven die zouden bijdragen aan de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Andere landen wijzen erop dat een plaats op de lijst geen concrete gevolgen heeft en dat er bovendien wel wat te zeggen valt voor de vermelding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer