Buitenland

Palestijnen vuren weer raketten af op Israël

Palestijnse militanten in de Gazastrook hebben woensdag voor het eerst sinds een week weer raketten op Israëlische doelen afgevuurd. De twee zelfgemaakte Qassam-raketten ontploften in de vroege ochtend in onbewoond gebied in Zuid-Israël. Er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen materiële schade.

Buitenlandredactie
26 January 2005 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:09

Dat meldde de website van de Israëlische krant Ha’aretz. De raketbeschieting kwam enkele uren nadat Palestijnse en Israëlische functionarissen een Palestijnse troepenuitbreiding langs de grens met de Gazastrook overeen waren gekomen.

De Palestijnen beginnen donderdag met de stationering van veiligheidstroepen in het midden en zuiden van de Gazastrook om aanvallen van Palestijnse extremisten op Israël te voorkomen. Eerder stationeerden de Palestijnen al eigen veiligheidstroepen in het noorden van de Gazastrook. Israël heeft gedreigd met een grootscheepse militaire operatie in de Gazastrook als het Palestijnse gezag niet zelf een einde maakt aan de raketbeschietingen.

Israël en de Wereldbank denken na over de aanleg van spoorlijnen naar de Gazastrook. De treinverbindingen moeten de Palestijnse gebieden met elkaar en met de haven van Ashdod verbinden. De plannen verkeren nog in een pril stadium, maar vice-premier Shimon Peres maakt zich er sterk voor. Wanneer de Palestijnse gebieden beter worden ontsloten, stijgt de levensstandaard er en zal de motivatie om aanslagen op Israël te plegen dalen, is de achterliggende gedachte.

De Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever worden door een strook Israëls gebied van elkaar gescheiden. Voor een levensvatbare Palestijnse staat is een goede verbinding tussen beide gebiedsdelen noodzakelijk. De aanleg van een spoorlijn van Gaza naar de Westelijke Jordaanoever is een optie, meldden Israël en de Wereldbank gisteren.

Ook de aanleg van een spoorlijn van Gaza naar de Israëlische havenstad Ashdod wordt overwogen. Dat zou een ritje worden van zo’n twintig minuten. Het Israëlische deel van de lijn, tot aan de grensovergang Erez, ligt er al.

De Gazastrook is erg geïsoleerd. Veel van de 1,3 miljoen inwoners zijn werkloos. Plannen voor de aanleg van een haven in de Gazastrook zijn door jaren van geweld van de baan.

Volgens Peres moeten de treinen gaan rijden zodra Israël zich uit de Gazastrook heeft teruggetrokken.

Het Israëlische leger heft de speciale eenheden voor joods-orthodoxe dienstplichtigen op. Dat maakte generaal Elazar Stern dinsdag bekend. In de speciale eenheden kregen dienstplichtigen toestemming om hun diensttijd te combineren met religieuze studies.

Veel orthodoxe joden zijn tegen het afstaan van de Gazastrook en bezette delen van de Westelijke Jordaanoever aan de Palestijnen omdat deze gebieden onderdeel zouden zijn van in het Oude Testament door God aan de joden beloofde land. Stern zei dat de orthodoxe eenheden al in maart worden opgeheven, maar dat de maatregel geen verband houdt met de verwachte terugtrekking uit de Gazastrook later dit jaar. De leiding van het Israëlische leger houdt er rekening mee dat een deel van de joods-orthodoxe soldaten zal weigeren daarbij te worden ingezet. In het Israëlische parlement en onder rabbijnen is kritiek geuit op het besluit van het leger de speciale eenheden op te heffen.

Dinsdag is overleg gevoerd tussen Palestijnse en Israëlische generaals over de inzet van Palestijnse politieagenten om de grens tussen Israël en de Gazastrook te bewaken. De Palestijnen hebben zo’n drieduizend agenten opdracht gegeven de orde in de grensstrook te bewaren en te voorkomen dat radicale Palestijnse groeperingen raketbeschietingen uitvoeren op Israëlische dorpen en nederzettingen. Het is de bedoeling dat de Palestijnse politie de komende maanden veel van de ordehandhavingstaken in de Gazastrook overneemt van het Israëlische leger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer