Cao-akkoord voor deel zorgpersoneel
Vakbonden en zorgwerkgevers zijn het eens over een nieuwe cao voor werkers in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Bij de supermarkten is het eindbod van werkgevers juist afgewezen.
Het akkoord in de zorg tussen werkgevers en de vakbonden FNV, CNV, FBZ en NU’91 werd in de nacht van woensdag op donderdag bereikt. De lonen stijgen in drie stappen met in totaal 10 procent. Met ruim 450.000 werknemers in totaal is deze cao VVT de grootste van Nederland, aldus de FNV.
De huidige cao zou eind dit jaar aflopen, maar er is overeengekomen dat die nog tot eind 2024 doorloopt. Dit jaar krijgt het personeel er per 1 oktober 5 procent bij. Volgend jaar komt daar in twee stappen nog eens 5 procent bovenop. Er is sprake van een bodembedrag als het gaat om de loonstijgingen. Dat betekent dat mensen in de laagste schalen er meer op vooruitgaan dan de afgesproken 10 procent over twee jaar, namelijk pakweg 14 procent.
De reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer stijgt met liefst 70 procent en gaat van 10 naar 17 cent per kilometer. En er geldt straks geen maximalisatie meer van de onregelmatigheidstoeslag, waarmee werknemers in de midden- en hoogste salarisschalen te maken hadden.
Bonden en werkgevers hebben afgesproken dat personeel in vaste dienst eerste keus krijgt bij de invulling van roosters. „Hiermee hopen we een einde te maken aan het ‘cherry picking’ van zzp’ers, waardoor vaak de meest zware diensten (met name nachtdiensten) door de vaste werknemers werd gedaan. Meer lucht en een verbeterde werk-privé balans voor vaste medewerkers dus”, zegt onderhandelaar Bert de Haas van FNV.
Alle lestijd van leerlingen in het beroepsonderwijs wordt met ingang van de nieuwe cao als werktijd gezien. De Haas: „Dit is een flinke verbetering en deze afspraak is heel belangrijk om jonge mensen te behouden. We hebben de instroom hard nodig.”
Supermarkten
Meer dan de helft van de FNV-leden in de supermarkten (57 procent) heeft het eindbod van werkgevers afgewezen, meldde de FNV woensdag. De vakbond zegt nu in gesprek met ze te gaan of er voldoende draagvlak is om de „werkgevers met acties weer terug aan de onderhandelingstafel te dwingen”. De leden van het CNV stemden wel in met het loonbod.
Eerder deze maand gaven de vakbonden juist aan dat ze tevreden waren met een loonbod van werkgevers van 10 procent meer salaris. Daniëlle Wiek, bestuurder FNV, plaatste toen al wel enkele kanttekeningen. De bonden zouden het bod voorleggen aan hun leden.