Hotels en vakantieparken nog niet benaderd voor opvanglocatie
Grote hotelketens en vakantieparken zijn nog niet benaderd door gemeenten om komende maanden te dienen als extra opvanglocatie voor asielzoekers. Dat blijkt uit een rondgang door het ANP. De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan en in de zomer is de instroom gewoonlijk groter. Vorig jaar moesten asielzoekers om die reden in het gras bij aanmeldcentrum in Ter Apel slapen.
Center Parcs zegt recent geen aanvraag te hebben gehad om mensen tijdelijk in vakantieparken op te vangen. „Het ligt ook niet in de lijn der verwachting dat we daar gehoor aan kunnen geven”, laat een woordvoerder weten. Er is niet voldoende capaciteit voor, omdat het hele jaar door de bezetting van de huisjes groot is. Ook is het park geen geschikte plek om mensen op te vangen, aldus de zegsman. „Mocht een gemeente omhoog zitten, dan zullen we kijken of we tijdelijk enkele huisjes beschikbaar kunnen stellen, maar grootschalige opvang lukt niet.”
Ook Landal GreenParks en Roompot laten desgevraagd weten vanwege de vakantieperiode de komende maanden onvoldoende capaciteit te hebben voor tijdelijke opvang. „Ook in oktober en rond de kerst zitten we vol. We willen niet dat asielzoekers om de paar weken moeten verhuizen”, zegt een woordvoerder van Roompot. Het vakantieparkenconcern zegt wel gemeenten te willen helpen om spullen als bedden, meubilair en matrassen in te zamelen. Dat heeft het park in het verleden ook gedaan.
Hotelketen Van der Valk heeft op grote schaal geen aanvragen ontvangen, maar kan niets zeggen over individuele vestigingen. „Het staat vestigingen vrij om afspraken te maken met gemeenten over de opvang van asielzoekers.” In verschillende hotels zijn eerder al vluchtelingen opgevangen. Hostelketen Stayokay is ook nog niet gevraagd. Of ze voldoende capaciteit hebben, hangt af van de eisen en de periode. „In het hoogseizoen is het lastig”, laat een woordvoerder weten. „En het ligt ook aan het aantal personen en de duur van de opvang. Wij hebben meerpersoonskamers, dat maakt het niet makkelijk.” Eerder zijn in enkele vestigingen al asielzoekers tijdelijk ondergebracht.
Fletcher Hotels vangt momenteel in vijf van de 112 hotels vluchtelingen op en de hotelketen staat open voor meer opvangplekken. „Er wordt doorlopend gekeken of er meer mogelijk is. De aanvragen zijn niet gestopt”, zegt directeur Rob Hermans. Fletcher wil complete hotels ter beschikking stellen, geen losse kamers. „Maar voor de zomer wordt het lastig, want we lopen vol.”