Coalitie Zeeland: Niet versnellen op stikstof
Middelburg. Het landelijke stikstofbeleid moet niet worden versneld. Integendeel, Zeeland moet „niet gegijzeld worden door stikstof”, vindt het nieuwe Zeeuwse college van gedeputeerde staten. Voor hen zal het jaartal 2035 leidend blijven, ondanks de wetswijziging die het kabinet heeft aangekondigd.
Dat schrijven de Zeeuwse coalitiepartijen, BBB, VVD, CDA en SGP in hun provinciale bestuursakkoord dat vrijdag is gepresenteerd.
Verder vinden de partijen dat de landelijke overheid de kritische depositiewaarde uit de wet moet halen. „Een té rigide focus op alléén de kritische depositiewaarde stikstof werkt verstikkend en verlammend. En mist ook zijn doel”, schrijven ze in hun coalitieprogramma. De provincie Zeeland zal zich er samen met andere provincies „hard voor maken” om het kabinet zo ver te krijgen.
Voor Zeeland –„akkerbouwprovincie bij uitstek”– is uitkoop van boeren geen oplossing. De provincie heeft vooral te maken met stikstofuitstoot vanuit het buitenland, de industrie en de scheepvaart.
Namens de christelijke partijen zullen Harry van der Maas (SGP) en Jo-Annes de Bat (CDA) plaatsnemen in het college. Van der Maas zal zich bezighouden met infrastructuur en mobiliteit, cultureel erfgoed en onderwijs; De Bat heeft economie en visserij, de energietransitie en financiën in zijn portefeuille.
PAS-melders
Ook in Flevoland is het coalitieakkoord vrijdag gepresenteerd. BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP zijn op stikstofgebied onder meer overeengekomen dat Flevolandse stikstofruimte ten goede komt aan Flevolandse PAS-melders. „De stikstofruimte die wij als provincie zelf verwerven, komt in eerste instantie ten goede aan de legalisering van de PAS-melders in Flevoland en aan prioritaire provinciale projecten”, schrijven de partijen.
BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP verwijzen in het voorwoord op hun coalitieprogramma expliciet naar artikel 1 van de Grondwet. „Wij zijn van en voor álle Flevolanders en vinden dat alle Flevolanders, binnen de grenzen van onze rechtsstaat en conform artikel 1 van de Grondwet, het recht hebben om te zijn wie ze zijn en te geloven wat ze geloven en niet geloven.”
Namens de christelijke partijen zullen Harold Hofstra (CU) en Sjaak Simonse (SGP) plaatsnemen in het college van gedeputeerde staten. Hofstra gaat over natuur, energie, financiën en vrije tijd, Simonse over bodem en water en samenleving en bestuur.
Eerder op vrijdag werd al bekend dat de onderhandelingen in Noord-Brabant zijn stukgelopen. BBB, VVD, PvdA en GroenLinks wisten geen overeenstemming te bereiken over een van de eisen van de grootste partij. BBB wilde de deadline opheffen die het vorige college oplegde aan veeboeren om hun stallen om te bouwen om zo de stikstofuitstoot te reduceren.
BBB gaat nu op zoek naar een nieuwe coalitievorm. Volgens fractievoorzitter Frenken wil zijn partij „niets of niemand” op voorhand uitsluiten. „BBB wil met iedereen open het gesprek aan om te komen tot een stabiel en breed gedragen college van Gedeputeerde Staten dat recht doet aan de verkiezingsuitslag van 15 maart. Dit standpunt van BBB is onveranderd”, aldus Frenken.