Kerk & religie

Bethelkerk gg Ridderkerk is klaar voor een nieuwe generatie

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Ridderkerk, de Bethelkerk, onderging een omvangrijke renovatie. „In plaats van een echt jarenzeventigkerkgebouw hebben we nu een kerkgebouw anno 2023.”

15 June 2023 16:53Gewijzigd op 17 June 2023 14:27
De Bethelkerk. beeld RD, Anton Dommerholt
De Bethelkerk. beeld RD, Anton Dommerholt

Wie de ‘Bethel’ al een poosje niet meer had gezien, valt het bij het betreden van het kerkplein meteen op: het zalencomplex kreeg een andere uitstraling, de entree van de kerk, het bordes ervoor, de ramenpartij boven ook. En dan heb je het alleen nog maar over het exterieur.

„Er moest wat gebeuren”, zeggen ouderling G.J. de Looze en diaken D. Schellevis in de consistoriekamer, die eveneens een metamorfose onderging. Beiden waren nauw betrokken bij de renovatie. T. Mans, voorzitter van de bouwcommissie, kan er deze middag niet bij zijn.

De Looze (61): „Het kerkgebouw dateert uit 1972, en kampte met nogal wat achterstallig onderhoud. In 2019 is het proces van nadenken over de toekomst ervan begonnen. Wat wilden we nu precies? We hebben toen alle verenigingen en andere gebruikersgroepen gevraagd hoe zij tegen de gebouwen aankeken: wat waren hun wensen? Uit die inventarisatie kwamen wel 109 wensen. Bijvoorbeeld ook de consistorie was te klein, en zo waren er heel veel dingen.”

Toekomst

Het leidde tot het opstellen van een visiedocument. Schellevis (69): „Op zeker moment hebben we er een professionele architect bij betrokken, die met een schetsplan kwam. Dat hebben we in 2020 aan de ledenvergadering voorgelegd, die akkoord ging.”

Toen kwam corona, en bleek de noodzaak van een goed ventilatiesysteem. Ook op het gebied van duurzaamheid moest er het een en ander gebeuren. De Looze: „Gaandeweg kwam er dus nog van alles bij. Uiteindelijk kwam het tot een plan voor een renovatie die in totaal 2,75 miljoen euro zou gaan kosten.” Schellevis: „In juni vorig jaar is de aannemer de werkzaamheden gestart. Eind januari hebben we open dag gehouden. Maar echt klaar zijn we eigenlijk pas net.”

Tot „verwondering” van beide mannen is een groot deel van het bedrag van 2,75 miljoen al binnen. „De offervaardigheid is groot.” Hoe verklaren ze dat? Schellevis: „Je merkt in de gemeente toch iets van: We zorgen er met elkaar voor dat de jongere generatie een kerkgebouw krijgt dat klaar is voor de toekomst.”

Opbaarruimte

Welke verandering vinden ze zelf het meest in het oog springend? Schellevis: „Eigenlijk onderging het hele kerkgebouw een opfrissing. De entreehal, de garderobe, de kerkzaal, het schilderwerk, de verlichting, de lamellen, de orgelgalerij, het zalencomplex.” De Looze: „Het gebouw zag er echt uit als een jarenzeventigkerkgebouw, en heeft nu een look anno 2023.”

De twee laten de zalen zien. De Looze: „De weinig functionele puntzaal is bijvoorbeeld verdwenen, en we hebben nu ook een opbaarruimte.”

Een ‘interieurcommissie’ van vrouwen uit de gemeente zorgde voor een „eenduidige en gezellige” aankleding van de zalen. „Doen ze echt perfect.”

Beide ambtsdragers willen benadrukken dat „aan het einde van deze verbouwing dankbaarheid past voor wat de Heere gegeven heeft.” De Looze: „Het gaat uiteindelijk niet om de stenen. Het gaat erom dat de Heere doorgaat met Zijn werk, onder ouderen en jongeren.” Schellevis: „Zoals Hij dat ook in het verleden heeft gedaan.”

Meer over
Beste van RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer