Marengo-rechtbank: geen nut Hoge Raad bevragen over kroongetuige
De rechters in het omvangrijke liquidatieproces Marengo zien geen toegevoegde waarde om de Hoge Raad te bevragen over de inzet van - en mogelijk financiële vergoeding voor - kroongetuigen in een strafzaak. Volgens de rechtbank is het „zaaksoverstijgend belang beperkt”. „Er zijn immers maar heel weinig strafzaken waarin sprake is van een kroongetuige”, staat in de beslissing van de rechtbank.
Het bewijs in Marengo steunt zwaar op de verklaringen die kroongetuige Nabil B. heeft afgelegd. De advocaten van hoofdverdachte Saïd R. hadden de rechtbank gevraagd de situatie voor te leggen aan de Hoge Raad voor een algemeen oordeel. Volgens advocaten Mark Dunsbergen en Robert van ’t Land is nu niet helder wat wel of niet met een kroongetuige afgesproken mag worden over vergoedingen, en in hoeverre die afspraken geheim zijn. Na een oordeel van de Hoge Raad zou er niet meer iedere keer discussie ontstaan.
De rechtbank ziet echter „onvoldoende aanleiding om prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. Het verzoek wordt daarom afgewezen”.
De 51-jarige Saïd R. wordt gezien als nauwe handlanger van hoofdverdachte Ridouan Taghi. Tegen beide mannen - en vier medeverdachten - is een levenslange gevangenisstraf geëist. R. ontkent alle aantijgingen.
De rechtbank is van plan op 20 oktober uitspraak te doen. Het is echter zeer de vraag of dat gaat lukken. In april is advocaat Inez Weski gearresteerd, ze heeft daarna de verdediging van Taghi neergelegd. De rechtbank spreekt op 19 juni met Taghi over hoe het verder moet. Advocaat Michael Ruperti heeft woensdag aan het AD laten weten een team van advocaten te willen samenstellen voor Taghi, waar hij mogelijk ook zelf deel van gaat uitmaken.
Ruperti heeft recent - daags voor de arrestatie van Weski - als getuige opgetreden in de zaak van Taghi. Hij was advocaat van Sil A., de commando die door geheime diensten zou zijn benaderd met de vraag of het mogelijk was Taghi in het geheim uit Dubai te halen of anders te ‘neutraliseren’, wat een eufemisme is voor doden. Taghi wil graag deze commando op zitting horen, de rechtbank moet daar nog over beslissen. Dat zal „op een later moment” gebeuren, onduidelijk is wanneer.
De rechtbankvoorzitter zei donderdag bij aanvang van de zitting nadrukkelijk „we gaan het vandaag niet over Taghi hebben”. Op het programma staat de laatste dag in het pleidooi van Saïd R.