PvdA en GL eisen sociaal pakket in ruil voor steun voorjaarsnota
De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met „een stevig, sociaal pakket” komt tegen armoede. De ‘linkse wolk’ dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister van Financiën Sigrid Kaag over de Voorjaarsnota, waarin dit jaar voor het eerst sinds tijden weer besparingen zijn aangekondigd.
De linkse partijen zeggen dat het kabinet bezuinigt „op de bestaanszekerheid van mensen”. In plaats daarvan willen GroenLinks en PvdA dat er meer belasting wordt gevraagd van winstgevende bedrijven en mensen met een groot vermogen. Zo’n belasting kan wel pas vanaf 1 januari 2024 worden geregeld, maar de partijen willen hier een voorschot op nemen om het maatregelenpakket te financieren.
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil „dat het parlement een grens trekt en een socialere koers afdwingt”, anders komt volgens hem de bestaanszekerheid van veel Nederlanders in gevaar. Attje Kuiken (PvdA) vindt dat het kabinet veel te weinig doet tegen de hoge prijzen, terwijl bedrijven hoge winsten maken. „De graaiflatie moet nu echt aangepakt worden.”
Belangrijk punt is volgens de linkse tandem vooral dat gezinnen die kinderen onderbrengen bij de opvang gecompenseerd worden voor de uitgestelde ‘bijna gratis kinderopvang’. Een belastingkorting voor jonge ouders gaat alsnog per 2025 van tafel, ondanks het feit dat het nieuwe kinderopvangstelsel er op zijn vroegst pas in 2027 is.
Het kabinet heeft aangekondigd te kijken naar nieuwe maatregelen voor volgend jaar tegen een te grote daling van de koopkracht. Maar over eventuele nieuwe regelingen wordt pas in augustus onderhandeld, tijdens de gesprekken over de begroting van volgend jaar. GroenLinks en PvdA vrezen dat het kabinet tegen die tijd zal zeggen dat ingrijpen dan te laat is. Ze willen voor de zomer een pakket zien.