Rijkswaterstaat compenseert zorgmaatregelen bij sluiting A29
Rijkswaterstaat betaalt 3,7 miljoen euro van de extra kosten die aanbieders van acute zorg maken tijdens de sluiting van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel. De brug en de tunnel die onderdeel zijn van de A29 - een van de snelwegen die Rotterdam verbindt met het zuidwesten van Nederland - worden gerenoveerd en gaan deze zomer beide wekenlang dicht, met veel verkeershinder en langere reistijden tot gevolg. Zorgaanbieders in Zuid-Holland en Noord-Brabant, zoals ziekenhuizen, verloskundigen en huisartsen, hebben samen met Rijkswaterstaat maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de acute zorg in de hele regio in ieder geval kan doorgaan.
Zo zetten de vier ambulancediensten en huisartsenposten in de regio’s meer personeel en vervoer in, zorgen verloskundigen in het „meest getroffen gebied” voor extra achterwacht en roostert het Van Weel Bethesda-ziekenhuis in Dirksland (op Goeree-Overflakkee) extra verpleegkundigen in. Diverse zorginstellingen bieden overnachtingsplekken aan voor een deel van het personeel.
Kwetsbare patiënten in de zogeheten hoog-complexe geplande zorg kunnen de avond voor hun afspraak in het ziekenhuis blijven slapen, zodat ze niet tijdens de spits hoeven te reizen. Bij het ziekenhuis in Dirksland komt een speciale ambulance te staan, bedoeld om patiënten indien nodig van het ene naar het andere ziekenhuis over te plaatsen.
De Haringvlietbrug is van 9 juni tot en met 4 augustus dicht, de Heinenoordtunnel van 5 augustus tot en met 1 september. Omrijden moet via de Haringvlietdam (N57) of de Moerdijkbrug (A16) en leidt in beide gevallen tot veel extra reistijd. „Deze werkzaamheden zorgen voor een harde knip in het verzorgingsgebied van zorgaanbieders en kunnen leiden tot een grootschalige verkeerscongestie, met toename in reistijden van zorgverleners naar patiënten en zorgpersoneel naar werk”, schrijft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van een motie van het CDA.
Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) heeft bij de ministeries van VWS en van Infrastructuur en Waterstaat aangeklopt om de maatregelen te betalen. Zorgverzekeraars wilden de ‘gevolgkosten’ van de wegafsluitingen niet vergoeden. Rijkswaterstaat staat wel in voor een „substantieel deel” hiervan.
Mogelijk wordt ook tijdelijk een ambulancehelikopter ingezet in het gebied. Daar komt in de loop van volgende week duidelijkheid over. Meerdere ziekenhuizen in de regio’s hebben een landingsplaats voor een helikopter.